О Жикишон Блогу

Жикишон блог је наставак рада на промовисању сатире и хумора који је још на почетку 20. века започео Параћинац Живојин Павловић, познатији као Жикишон, кроз објављивање ауторских радова и издаваштво у средњем Поморављу и Србији, а крајем истог века наставио Зоран Матић Мазос који је касније у експанзији ширења интернета прешао на електронску форму издаваштва пребацивши тако свој рад и рад својих сарадника у светске оквире.

Зоран Матић Мазос (1960-2010.) је основао веб сајт Жикишон.нет у мају 2008. године, а у јуну покренуо нови недељни електронски часопис за сатиру, хумор, карикатуру и стрип „Жикишон“, који је под његовим уредништвом изашао у 101-ом броју. У периоду пре тога две године је био коуредник у 106 бројева електронског недељног сатиричног листа „Сатир“, који је излазио у оквиру wеб сајта АРТиЈА.нет. Што се тиче електронских медија Мазос је сатиру још промовисао и путем радио и ТВ емисија на Радио Параћину и РТВ Канал М Параћин. „За дугогодишњи и значајан допринос савременој српској сатири“ Мазос је добио награду „Жикица Јовановић Чичак“ од стране Књижевног клуба „Ђура Јакшић“ из Јагодине, која му нажалост није лично уручена због изненадне смрти.

Веб сајт Жикишон.нет и новоосновани Жикишон блог настављају са радом у знак сећања на два прегалаца на пољу сатире и хумора – Жикишона и Мазоса. У то име аутори сатиричне речи, карикатуристи и стрип цртачи своје радове могу слати на и-мејлове: zikison@zikison.net и zikison@gmail.com. Уредници блога ће одабирати радове и објављивати их у (не)одређеном временском периоду.

Ауторима желим пуно инспирације, а посетиоцима блога смех до суза.

С поштовањем,
Владица Миленковић,
главни и одговорни уредник