Владица Миленковић

Vladica MilenkovićVladica Milenković (Vlajče) je rođen 20. novembra 1973. godine u Paraćinu.

Objavio je dve knjige aforizama: „Kritična masa“ (ANP „Empirej“, Kuluturni centar Paraćin i Satirična pozornica Žikišon, 2005.), kao deo projekta „Žigosanje“ (split izdanje knjige dva autora), i „Dosije FenIKS“ („Alma“ Beograd i Kulturni centar Paraćin, 2010.).

Zajedno sa Zoranom Matićem Mazosom osnovao Satiričnu pozornicu „Žikišon“ za pisanu reč (2005) i Satiričnu radionicu „Žikišon“ za karikaturu i kratki strip (2006). Učestvovao u organizaciji 7 mesečnih i 2 godišnje manifestacije satire i humora, u okviru Satirične pozornice „Žikišon“, i u organizaciji više autorskih i jedne međunarodne izložbe karikatura i kratkog stripa, u okviru Satirične radionice „Žikišon“, u Paraćinu u toku 2005. i 2006. godine. Bio je jedan od organizatora i član žirija konkursa SPŽ i SRŽ 2005, 2006 i 2007. godine. Radio je kao ko-urednik i tehnički realizator fanzina „Žikišon“ (16 brojeva), u kome su objavljivani radovi sa konkursa SPŽ i SRŽ. Kratko vreme radio na realizaciji nedeljne humorističko-satirične emisije „Tačno u podne“ na Radio Paraćinu, koju je uređivao Zoran Matić Mazos.

Aforizmi su mu prevođeni na makedonski jezik u okviru zbornika aforizama „Našite prijateli“ (Skoplje, 2007), koji je priredio makedonski aforističar Vasil Tolevski. Pored toga, aforizmi, kratke priče i poezija su mu objavljeni u više zbornika i časopisa u Srbiji, Republici Srpskoj i Makedoniji.

Nekoliko puta je nagrađivan za poeziju i aforizme.

Bavio se fanzinskim izdavaštvom uređujući i objavljujući fanzin „KultURA!“.

Osnivač i glavni i odgovorni urednik je web sajta ARTiJA.net i elektronskog časopisa za satiru i humor „SatirArt“, kao i web sajta Žikišon.net i Žikišon Bloga.

Član je Književnog kluba „Petrus“ iz Paraćina i Umetničke asocijacije „Klub 9“ iz Beograda

Bavi se web dizajnom i pripremom za štampu.

Voli Partizan!

Živi i stvara u Paraćinu.