Rezultati konkursa satire i humora „Živojin Pavlović Žikišon 2016“

Priznanje ŽikišonOdluku o najboljim radovima sa Konkursa satire i humora „Živojin Pavlović Žikišon 2016“ doneo je stručni žiri nagradivši sedam autora, a Žikišonova priznanja pripala su Bratislavu Kostadinovu iz Kruševca za aforizme, Jeleni Kujundžić iz Majura kod Šapca za pesmu i Miroslavu Pavloviću iz Krnjeva za priču. Dobitnik nagrade „Zoran Matić Mazos“ je Miroslav Sredanović iz Beograda.

Stručni žiri su činili: Vladica Milenković, satiričar, predsednik žirija i zastupnik organizatora konkursa Književno-umetničke asocijacije; Pavica Veljović, satiričarka iz Surčina; i Zoran Jovanović, aforističar iz Leskovca. Zapažanje žirija je da su autori aforizama u većini ispoštovali dvostruku temu „Labudova pesma“ i(li) „Pirova pobeda“, mada je bilo i pogrešnog shvatanja teme, ali da je kvalitet bio zadovoljavajući, kao i kvalitet priča koje su bile na slobodnu temu. Pesme, takođe na slobodnu temu, nisu bile na zadovoljavajućem nivou, pa je žiri odlučio da nagradi samo jednu pesmu koja se daleko izdvojila iznad ostalih. Radovi koji nisu poslati pod navedenim uslovima konkursa su automatski diskvalifikovani.

Dobitnici ovogodišnjih priznanja Žikišon, kako je već navedeno, su: Bratislav Kostadinov (šifra: Preteće pismo) iz Kruševca u kategoriji Aforizmi, gde se posebno izdvojio aforizam: „Postigli smo zvezdane uspehe, a onda su došli na naplatu astronomski troškovi“, Jelena Kujundžić (šifra: Oklagija) iz Majura kod Šapca u kategoriji Satirično-humoristična pesma, za pesmu „Ograde“, i Miroslavu Pavloviću (šifra: Tragač) iz Krnjeva u kategoriji Satirično-humoristična priča, za priču „Intervju“. Diplome za drugo i treće mesto pripale su, za aforizme: Draganu Kolaku (šifra: Zolja) iz Titela i Dejanu Ristiću (šifra: Milojko, repata veverica) iz Kruševca, a za satirično-humorističnu priču: Veselinu Milićeviću (šifra: Krajputaši) iz Vrbasa, za priču „Pseći meni“, i Čedomiru Ljubičiću (šifra: Utisak nedelje) iz Beograda, za priču „Piplmetar“.

Karikatura - Žikačenko

Karikatura autora Živojina Pavlovića Žikišona, tema istoimenog konkursa za 2016. godinu

Organizacioni odbor Satirične pozornice Žikišon je odlučio da specijalna nagrada „Zoran Matić Mazos“ bude dodeljena Miroslavu Sredanoviću (šifra: Moravac) iz Beograda. Pored diplome, pripašće mu nagrada u vidu je izložbeno opremljene karikature Živojina Pavlovića Žikišona, potpisane pseudonimom Žikačenko, koju je na najbolji i najprecizniji način opisao aforizmom: „Narod je pretrpeo kolateralnu štetu. Odštetu su zaslužili ratni profiteri.“

Nagrađeni radovi će biti narednih dana predstavljeni na Žikišon Blogu, a nagrađeni i zapaženi radovi sa ovog konkursa, uz radove sa prethodna dva, biće objavljeni u zborniku retrospektive radova „Živojin Pavlović Žikišon“, koji je planiran za početak 2017. godine.

Na konkurs „Živojin Pavlović Žikišon 2016“ svoje radove je poslalo 52 autora iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Japana u sve četiri kategorije; aforizme 28, satirično-humorističnu pesmu 18 i za satirično-humorističnu priču 33 autora, dok je aforizam na temu karikature poslalo 16 autora.

Organizator se zahvaljuje svim učesnicima konkursa i čestita nagrađenim autorima.

Održavanje Festivala satire i humora „Satirična pozornica Žikišon 2016“ je neizvesno, a u slučaju da se stvore uslovi za održavanje biće to u februaru 2017. godine, kada će biti dodeljene nagrade. Ako ne dođe do održavanja Festivala nagrade će biti poslate poštom.

Organizacioni odbor
Satirične pozornice Žikišon

Vladica Milenković, s.r.
zastupnik KUA „Artija“
i Satirične pozornice Žikišon

Izvor: KUA „Artija“

Овај унос је објављен под Конкурси и означен са , , , , , , , . Забележите сталну везу.