Књига: „Крематоријум за бесмртне“ – Витомир Долински

У Македонији је из штампе изашла збрика афоризама „Крематоријум за бесмртне“ македонског публицисте, песника и сатиричара Витомира Долинског.

Витомир Долински - Крематоријум за бесмртне

Рецензенти књиге „Крематоријум за бесмртне“ су сатиричари Васил Толевски и Миле Ђорђијоски, а предговор је написала песникиња и књижевни критичар Елена Пренџова.

Познати македонски сатиричар и антологичар Васил Толевски је у рецензији записао: „Политичари у делима Витомира Долинског су доминантни ликови, али и мета његове жестоке ироније, саркастичне играрије, као и предмети алузија. У овим афористичарским творбама до пуног изражаја долазе његове стекнуте вештине кроз његово дуго литерално стваралаштво, које успешно користи, правећи мале бисере који дуги низ година красе антологије, панораме афоризама или обичне збирке афоризмама. Он је познавалац суштине деградације, као технике са којом се смањује величина и сјај личности или функције. Иронија му помаже да ојача своју мисаоност, како би читаоцу донео безброј забавних и интригантних момената, који ће разобличити творца неморала у времену у којем живимо.“

Сатиричар Миле Ђорђијоски је коментаришући ову књигу рекао да је сигуран да ће и љубитељима правог афоризма, након што је прочитају, бити сасвим јасно и логично зашто је „морао“ да напише кратку, али инспиративну рецензију, јер је Долински много тога казао својим афоризмима.

Елена Пренџова је у предговору књиге између осталог навела и неколико афоризама међу којима су:

У озбиљним политичким круговима
демократија је најомиљенији виц.

Систем није довољно прецизан.
Има превише промашених.

Најгоре године за нас су као вино.
Када прођу, постаће – стара добра времена!

Нашу истину није довољно само погледати у очи.
Лепо је понекад и да јој се обришу сузе.

Историју ћемо морати опет да преносимо усмено.
Победници не умеју да пишу.

Прича о лудом и збуњеном свуда је виц,
само код нас – друштвени поредак!

Нису требали да нам кажу да је Земља округла.
Можда је не би толико шутирали.

Књига „Крематоријум за бесмртне“ је објављена у издању „Ориона“ из Делчева и садржи најбоље афоризме Витомира Долинског, написане у последњих неколико година.

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , , . Забележите сталну везу.