Дон Кихот заиста поново јаше: Нинус Несторовић после 13 година пред Новосађанима

Нинус Несторовић подсетио зашто је борба против ветрењача важна и вечна, и које је место афоризма у том окршају

Нинус Несторовић после 13 година пред Новосађанима

Простор Новосадског клуба у Змај Јовиној 3/1 био је синоћ центар слободне мисли, истомишљеника, и љубитеља афоризама, будући да је чувени новосадски сатиричар Нинус Несторовић након 13 година поново стао пред своје суграђане, и заједно са гостима подсетио на вредност и огроман значај ове скрајнуте и помало заборављене уметности.

Нинус Несторовић после 13 година пред НовосађанимаПред неколико десетина Новосађана претежно старије старосне доби, које је дочекао тамбурашки састав “Мајурски бећари” и тиме најавио сјајну и надасве пријатну атмосферу, догађај под називом “Дон Кихот поново јаше” заиста је протекао симболично, у духу подсетника и опомене да борба против ветрењача неће и никада не сме престати.

Човек који, како је у свом писаном обраћању услед немогућности да присуствује догађају истакла професорка Драгана Бошковић, ‘баца рукавице у лице српском друштву’ и који својим речима оставља дубоке трагове и подстиче на важна и неодложна питања, још једном је указао на значај али и проблем у ком се сатира данас налази.

Нинус Несторовић после 13 година пред Новосађанима– Значај сатире је веома велики, али је сатире у нашем друштву све мање. Оне праве, изворне сатире, као што видимо, на нашој телевизији, на нашим радио станицама, чак и у књижевним часописима све је мање, а који је разлог за то тешко је рећи. Врсних сатиричара и данас има, живи су, пишу и стварају, само немају место где то да објаве – истакао је Несторовић.

Нижући своје афоризме, и ове новије, али и оне настале пре 20 година чија је вредност остала нетакнута с обзиром да се, како је сам истакао, мало тога променило, Несторовић је измамио и осмехе, и уздахе, али и тупо климање главама као потврду да су на жалост многе његове бруталне опаске и закључци заправо слика и прилика данашњег друштва.

Нинус Несторовић после 13 година пред НовосађанимаГости познатог сатиричара – колега Милан Тодоров, рок критичар Богомир Богица Мијатовић, новинар Игор Михаљевић, глумац Емил Курцинак, и новинар и енигмата Зоран Радисављевић, присећали су се младости, професионалних почетака и тренутака рађања познанстава и пријатељстава са звездом вечери.

Нинус Несторовић после 13 година пред Новосађанима

Било је речи и о слободи говора као темељу афоризма, односно прикривеном одсуству те суштинске потребе, о храбрости која краси Нинуса али и све друге сатиричаре, и о тежини положаја новинара у систему који не повлачи јасне границе.

– Када је реч о слободи медија стање није блиставо, али никада није ни било кроз историју. Увек је било тешко да се неко супротставља својом критичком мишљу, да на сатиричан начин исмева неке негативне појаве у друштву, па су многи сатиричари то радили тако што су писали под псеудонимима, као што је Волтер. Нинус то ради под својим именом и презименом, и то у временима која нису нимало наивна – рекао је Зоран Радисављевић и подсетио на трагедије које су снашле једнако храбре, попут Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић, Милана Пантића, али и запослене у париском сатиричном листу “Шарли Ебдо”.

Нинус Несторовић после 13 година пред Новосађанима

Кантаутор Вања Лакобрија, у паузама излагања што Нинуса што његових гостију, почастио је присутне извођењем својих нумера уз пратњу гитаре, а Несторовић је искористио ово окупљање и за промоцију своје последње књиге “Ћути и пливај”, коју је написао након поплава и катастрофе која је пре две године задесила нашу земљу, између осталог и град Параћин где је тада са породицом живео.

Нинус Несторовић после 13 година пред Новосађанима

Сјајно вече завршено је још једним следом афоризама, подсећањем да сатиричари који пишу у рукавицама не остављају трагове, и закључком да Нинус Несторовић дефинитивно није један од њих будући да је својим сталоженим али пером пуним бунта оставио значајан траг и на нашој сцени и на колективној друштвеној свести.

Нинус Несторовић после 13 година пред Новосађанима

А у духу догађаја који нам се ближи преносимо вам за крај једну Нинусову мисао – “На изборима нема фер плеја, не треба мешати спорт и политику”.

Аутор: Марија Милошевић
Фото: Зоран Кнежев / Новосадски клуб

Извор: НС Хроника

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , . Забележите сталну везу.