Зајечарски „Дани хумора и сатире 2016“

Зајечарски „Дани хумора и сатире 2016“, као и претходних година, стали су у две вечери у Меморијалу Николе Пашића, ове године 7. и 8. априла, а наставиће се изложбом карикатура Слободана Јовића Етија, до њеног затварања 21. априла.

„Дани хумора и сатире 2016“ у Зајечару започети су отварањем изложбе Слободана Јовића Етија, рођеног Зајечарца, а Београђанина по месту живљења. На отварању изложбе у име домаћина, установе ЦЕКИТ, говорио је Милош Петковић, док је изложбу званично отворио сатиричар Владица Миленковић.

Дани хумора и сатире 2016 - Зајечар

Академски сликар и графичар Слободан Јовић, познатији као Ети, рођен је 1943. године, а преминуо 2015. у Београду, где је и завршио Академију примењених уметности на графичком одсеку, а затим и постдипломске студије на Академији ликовних уметности. Карикатуру је први пут излагао на првом фестивалу југословенске карикатуре у Новом Саду 1964. године. На изложби „Пјер“ први пут се појављује 1967., а на међународном бијеналу хумора у Љубљани 1968. године. Поред многобројних самосталних и групних изложби у бившој Југославији, графике и карикатуре је излагао у Италији, Канади, Француској, Пољској, Немачкој, Бугарској,.. Творац је групе „Аналитички хумор“, оснивач Атељеа YU карикатуре и заступљен у више антологија сатире. Био је члан УЛУС-а.

Дани хумора и сатире 2016 - Зајечар

Другог дана је одржано Вече афоризма, које као по обичају прерасте у вече хумора и сатире, на коме су учествовали: Александар Чотрић, Драгутин Минић Карло и Дејан Димитријевић из Београда, Владица Миленковић из Параћина, Милен Миливојевић из Бора и Живојин Денчић и Радивоје Јевтић Јенки из Зајечара.

Дани хумора и сатире 2016 - Зајечар

У оквиру вечери је Владица Миленковић са по неколико афоризама представио два издања Књижевно-уметничке асоција „Артија“, књигу „Балкански сатир“ – Афоризми Србе Павловића, коју је приредио књижевник Витомир Теофиловић, и прву књигу афоризама Далиборке Шишмановбић Кепчија „Представа о животу“.

Дани хумора и сатире 2016 - Зајечар

У јеку предизборне кампње, која се захуктала у Србији, Зајечарци су имали прилику да опусте и насмеју, али и да погледају и чују шта се дешава око њих и са њима из хумористичко-сатиричног угла, а за то су се побринули Центар за културу и туризам града Зајечара (ЦЕКИТ) уз подршку Афористичког клуба „Сергије Лајковић“ из Зајечара

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , , , . Забележите сталну везу.