Крушевац, Бањалука и Подгорица на Светски дан шале

На Светски дан шале, 1. априла 2016. године, у Крушевцу и Бањалуци одржани су фестивали, а у Подгорици вече хумора и сатире. Укратко је све то изгледало овако…

***

У Културном центру и Биоскопу у Крушевцу, одржано је завршно вече 24. Међународног фестивала хумора и сатире „Златна кацига“, где су поред награда за ауторе најбољих радова са конкурса на тему „Националне кухиње“ и конкурса за младе до 18 година на тему „Љубав“, уручене награде „Класово мајсторско перо“, „Витез од Чарапаније – Сер Харди“ и за животно дело.

Златна кацига 2016 - Познати карикатуристи цртају за Вас

Златна кацига 2016 – Познати карикатуристи цртају за Вас

Након цртања карикатура под називом „Познати карикатуристи цртају за Вас“, у Клубу Културног центра, отворена је изложба карикатура у Галерији Културног центра и додељена награда „Класово мајсторско перо“ карикатуристи Миленку Косановићу.

Златна кацига 2016 - Додељивање награде „Класово мајсторско перо“ Миленку Косановићу

Златна кацига 2016 – Додељивање награде „Класово мајсторско перо“ Миленку Косановићу, награду је уручио Александар Блатник (пред микрофоном)

Од награђених аутора, на конкурсу на тему „Националне кухиње“, завршној вечери Фестивала су присуствовали карикатуристи Тошо Борковић, добитник „Златне кациге“, и Саша Димитријевић, добитник друге награде, затим Драган Ракић Сингер, Душан Поп Ђурђев и Александар Чотрић, добитници „Златних кацига“ за причу, песму и афоризам, као и Миле Пушкарић добитрник награде „Раде Брка“ за причу. Од добитника диплома су присуствовали Никола Оташ за карикатуру, Дејан Димитријевић за песму и Миливоје Јозић за афоризам.

Златна кацига 2016 - Награђени карикатуристи

Златна кацига 2016 - Награђени сатиричари

Награде „Витез од Чарапаније – Сер Харди“ ове године је понео карикатуриста Неђељко Убовић, а награда за животно дело уручена је прослављеној глумици Ради Ђуричин.

Златна кацига 2016 - Неђељко Убовић, награда Витез од Чарапаније – Сер Харди

Златна кацига 2016 – Неђељко Убовић, награда Витез од Чарапаније – Сер Харди

Златна кацига 2016 - Рада Ђуричин, награда за животно дело

Златна кацига 2016 – Рада Ђуричин, награда за животно дело

Златна кацига 2016

Златна кацига 2016

***

У Бањалуци, у Вијећници Културног центра Бански двор, одржан је 10. Фестивал комичног и критичног „Смејада“, у организацији Удружења „Тале“ и Међународног часописа за сатиру, хумор и карикатуру „Носорог“.

Учествовали су гости из Бугарске Михаил Вешим и Румен Белчев, иначе чланови редакције бугарског часописа за хумор и сатиру „Стршел“ из Софије, и гост из Хрватске Загребчанин Иво Мијо Андрић. Њих тројица су овом приликом добили почасне награде Фестивала.

Поред поменутих гостију „са стране“, учествовали су и Милан Куриџа из Приједора и „домаћини“ Миладин Берић и Горан Кљајић из Бањалуке.

10. Смејада

Миладин Берић, Иво Мијо Андрић, Милан Куриџа, Михаил Вешим и Румен Белчев

10. Смејада

Миладин Берић, водитељ и учесник Фестивала

10. Смејада

Живко Вујић проглашава награђене почасном наградом Фестивала

10. Смејада

Добитници почасне награде Фестивала: Иво Мијо Андрић, Михаил Вешим и Румен Белчев

***

У великој сали Културно-информативног центра „Будо Томовић“ у Подгорици одржано је хумористичко-сатирично вече на којем су учествовали сатиричари: Радомир Рацковић, Вељко Рајковић, Драган Копривица, Дејан Тофчевић, Владимир Мићковић, Владислав Влаховић, Милица Паповић Аранитовић, Јован Ераковић, Љубомир Булатовић, Драган Павличић и многобројни љубитељи хумора и сатире у препуној сали.

Говорећи о хумору и сатири у Црној Гори, са нагласком на афоризам, вече је отворио познати црногорски редитељ Благота Ераковић.

Вече је оплеменила ученица средње музичке школе Марија Тофчевић, која је на флаути извела двије прекрасне нумере.

Вече хумора и сатире - Подгорица, 1. април 2016.

Вече хумора и сатире - Подгорица, 1. април 2016.

Аплаузи и смијех нијесу престајали! Атмосфера – за памћење! – закључено је у извештају са ове вечери на сајту „Људница“.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , , , , , . Забележите сталну везу.