Сатиричар Раде Јовановић Ужичанин године

Ужичанин године 2015. је књижевник Радомир Јовановић. Јовановић деценијама пише афоризме, епиграме и остале сатирично–хумористичке форме, у књигама, новинама, на радију.

Раде Јовановић

Објавио је седам књига од „Сан је да све ово сањамо“ – афоризми 1994., преко „Кућа смеха“, „Happygrami“, „Србија на истеку“, „Пусти мужу рогове“, „Кратко и касно“, „Из црвене бановине“ до спортских афоризама „Дванаести играч“ 2012. и изабраних „Само да издржи сламка“. Био је председник ужичке Културно-просветне заједнице, добитник Златне значке КПЗ Србије, председник Књижевног клуба „Паун Петронијевић“, један од оснивача и главни уредник првог ужичког приватног „Радија 31“ и првог приватног листа „Ужичка недеља“, уредник листа „Привредник“, стални сарадник Радио Београда и емисија „Време спорта и разоноде“, „Јовановићи“, „Весело вече“, хумористичких емисија Радио Сарајева, Новог Сада, Загреба, загребачке „Сневије“, „Јежа“, „Хумора“, „Секси хумора“, новосадског „Осмеха“, НИН-а, „Данаса“, „Просветног прегледа“, „Франкфуртских вести“, ужичких „Вести“, председник жирија „Ерског кабареа“. Списак награда био би дужи од биографије – од годишњих награда на многобројним конкурсима преко „Златне кациге“, годишње и награде за животно дело Удружења књижевника, за најбоље књиге афоризама. Ту су и награде Друштва књижевника Војводине, затим на Међународном фестивалу сатире у Струмици. Први је добитник награде „Јован-Хаџи Костић“ за животно дело.

Раде Јовановић

Деценијама је у самом врху супер лиге српских афористичара, не одустаје од бритког језика и жигосања нарави и стварности, посебно оштрећи перо за политику и политичаре. Преводе га и читају на енглеском, пољском, немачком, руском језику. Један је од оних који истрајава и показује како се нит ужичког хумора и духа није угасила. Уочи 1. априла, Светског дана шале, нема онога коме би боље пристајала награда Ужичанин године.

(Део текста и фотографије преузети са сајта Ужичких новина
из вести Раде Јовановић Ужичанин године)

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , . Забележите сталну везу.