Причињавање: Кривац

Александар Чотрић– Шефе, ухапсили смо главног осумњиченог! – јавио је радио везом командант специјалних јединица директору полиције.

– Да ли је пружао отпор?

– Није. Био је необично миран. Само је раширио руке. С обзиром на то шта смо све слушали о њему и каквом силом располаже, страховали смо да ћемо имати много проблема, па смо послали најбоље људе у оклопним возилима, наоружане до зуба најсавременијим наоружањем.

– Где сте га спровели? – питао је директор.

– У ћелију централног затвора која је најбоље чувана.

– Како се понаша? – интересовало је директора полиције, који није крио задовољство што ће ускоро јавити министру унутрашњих послова да је успешно обављен најважнији задатак.

– Није тражио адвоката. Казао је да верује да ће победити божја истина и правда. Седи на клупи у ћелији, окреће бројанице и нешто тихо говори. Рекао бих да изговара неке молитве. Глади дугу браду и гледа у једну тачку – рапортирао је командант специјалаца. – Све око себе посматра с неким чудним миром. Делује ми прилично незаинтересовано, као да је изнад ситуације у којој се нашао.

– Како је реаговао, кад сте му саопштили због чега је осумњичен? – директор је желео да сазна што више детаља.

– Рекао је да се не осећа кривим и да само небу одговара. Имам утисак да је он више на небу, него на земљи. Помињао је и неке много горе случајеве који су се раније дешавали.

– У реду! – директор је прекинуо команданта. –Доћи ћу лично у затвор да разговорам с њим, а сада ћу позвати министра да га известим о успешном изведеном задатку.

Већ после неколико секунди, директор полиције је посебним, кодираним мобилним телефоном разговарао с првим човеком министарства унутрашњих послова.

– Господине министре, извините што вас зовем овако касно! Ухапсили смо одговорног за смрт људи и стоке и огромну штету на великом броју кућа, станова, привредних објеката, аутомобила и пољопривредних машина. Ми смо покренули акцију лоцирања, опкољавања и привођења, тако да је осумњичени сада иза решетака. Држаћемо га у притвору, док не дође дежурни тужилац. Ако се утврди, као што је рекао министар за ванредне ситуације, да је он крив за ове поплаве, неће му помоћи ни то што је Господ Бог!

© Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Приче и означен са , , . Забележите сталну везу.