Српски карикатуриста у „српском“ Чикагу

Српски карикатуриста Никола Драгаш провео је две недеље, од 22. фебруара до 7. марта, у Америци, у Чикагу, где је у Основној школи „Академија Свети Сава“ одржао тродневну радионицу карикатуре.

Никола Драгаш у Чикагу

У „Академији Свети Сава“, основној школи са око 60 ђака, где се настава одржава на српском и енглеском језику, Никола Драгаш је одржао радионицу карикатуре за 15 полазника од 7 до 12 година. Након ове радионице одржана је и радионица са још 20 полазника из других школа. На радионицама се бавило креативним размишљањем, портретном карикатуром и стрипом.

Никола Драгаш у Чикагу

Поред радионица отворена је изложба дечје карикатуре на донаторској вечери на којој се прикупљао новац за обнову и санирање манастира Пресвете Богородице у Индијани. Никола Драгаш је за ту изложбу нацртао серију од три карикатуре „Србин у Чикагу“, а које су том приликом продате.

Поводом онога што је доживео у Чикагу Никола је изјавио:

„Највећу захвалност дугујем свештенику Радовану Јаковљевићу који је препознао то што радим, и позвао ме да то поделим са нашом децом у Чикагу. Поред тога што сам стекао пријатеља за цео живот, мислим на оца Радована, видео много тога и дружио се са дивним људима, а реакције деце на радионицу су биле више него позитивне. На мене су највећи утисак оставила два дечака – Андреј и Душан. Од Андреја сам добио писмо, које нема цену, где он изражава своју захвалност што је научио да црта. Душан ме је дирнуо, јер није хтео да спава док га не нацртам, и његов тата је морао да дође по мене, и када сам га нацртао он је погледао горе ка небу и рекао: „Хвала ти за најбољи дан у животу“…

Никола Драгаш у Чикагу

Никола је у Чикагу обишао српске светиње: Храм Васкрсења Христовог, Цркву Свети Сава и Манастир Грачаница у Либертивилу и Манастир Пресвете Богородице у Индијани, као и The Field Museum, The Art Institute, Park milenijum, Shedd Aquarium и Atlantic center.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.