Дејану Димитријевићу уручена награда „Владимир Булатовић Виб“

Дејан Димитријевић МитаБЕОГРАД, 8. марта (Танјуг) – Награда „Владимир Булатовић Виб“ за 2015. годину, коју додељује „Политика“ најбољем младом сатиричару, уручена је данас у просторијама тог листа Дејану Димитријевићу Мити за досадашње стваралаштво и пре свега збирку „Неподмитљиве приче“, у издању „Просвете“.

Жири у саставу: књижевник и књижевни критичар Витомир Теофиловић, сатиричар Александар Чотрић и уредник „Политике“ Петар Мићковић, констатовао је да Димитријевић у својим причама, које објављују листови „Политика“ и „Новости“ и интернет часопис „Етна“, оживљава дух вибовске новинске и книжевне сатире, наставља је и уздиже.

„Његове најуспелије приче можемо назвати интелектуално-пародичном сатиром, јер је у њиховој основи револт због стања у друштву, изневерених обећања, бахатости и необразованости оних који владају, богаћења мањине и сиромашења већине становништва, медијских манипулација, претњи и притисака према онима који мисле другачије“, оценио је жири.

У образложењу је наведено да Димитријевић вешто разобличује, не само патологију друштвеног и политичког живота, његово наличје, а посебно комичну и ружну страну властодржаца, већ раскинкрава и ону тамну страну нашег колективног менталитета.

„Димитријевић је у предузећу, у којем је радио, остао без посла. За Димитријевића сатиричара посла има у изобиљу и како стоје ствари, биће га све више“, рекао је Чотрић, образложивши одлуку жирија.

Награда је Димитријевићу уручена на дан када би Владимир Булатовић Виб напунио 85 година, а лауреат је истакао да је огромна част добити признање које носи име легенде новинске и књижевне сатире и да ће се трудити да то оправда.

„Мој деда је рођен 1931. када и Виб, Вибова мајка је била учитељица као и моја супруга. Вибов отац је био судија за прекршаје, а ја сваког дана очекујем да добијем позив од судије за прекршаје. Виб је уређивао Политикин Забавник уз који сам ја одрастао. Виб је писао сатиру, ја се трудим да је пишем“, испричао је Димитријевић.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , . Забележите сталну везу.