Прослављен 81. рођендан „Јежа“

Јежевдан 2016Хумористи и сатиричари „Јежа“ су у уторак, 5. јануара, спремно дочекали „Јежевдан“ и прославили 81. рођендан најстаријег хумористичко-сатиричног часописа у позоришту „Славија“ – појединци су били и без длаке на глави, а камоли на језику.

Догађај је у изјави за „Вечерње новости“ најавио Радивоје Бојичић, главни уредник „Јежа“:

– Поводом рођендана „Јежа“ не организују се баш слетови, али се сваког 5. јануара, у позоришту „Славија“, у близини истоименог трга у вечној реконструкцији, окупе љубитељи бритке речи, где заједно са „јежевцима“ прослављају „Јежевдан“, славу српске сатире. Јежевдан почиње у двадесет часова, улаз је слободан, а тражиће се и излаз из ове ситуације, који се овога пута неће плаћати главом.

Осим публике, по његовим речима, биће присутан и сам државни врх, а ту ће се наћи и представници домаће „тајкунерије“, као и поједини контроверзни бизнисмени:

– Разлика је само у томе што публика седи у партеру, док су политичари, тајкуни и контроверзни бизнисмени на сцени, на којој се мотају по текстовима, афоризмама, песмама и осталом штиву наших сатиричара. Народ се доста о јаду забављао, овај дан је прилика да се позабави и бедом, која чини богатство нашег свакодневног живота.

А на „Јежевдану“, слави српске сатире, 5. јануара 2016. године присуствовало је више од 100 грађана који су бесплатно слушали афоризме, епиграме, сатиричну прозу и поезију у нади да ни протагонисте неће ништа коштати ово весело вече. Дакле, било је и оних који су рецитовали, имитирали, читали, смејали се, аплаудирали, гледали, слушали… једино се не зна да ли је неко прислушкивао. Ако јесте онда је већина Јежеваца вечерас сишла са „дасака које живот значе“.

Шалу на страну, улазак у девету деценију „најбодљикавијег листа у земљи“ обележили су Радивоје Бојичић, Јасмина Буква, Љубодраг Стојадиновић, Злата Нуманагић, Дејан Патаковић, Вања Булић, Ранко Пивљанин, Саша Стојановић, Милан Михајловић, Зоран Николић Зозон, Вељко Пајовић и др Вукота Бабовић. Ево и најбољих „ошишаних“ афоризама:

„Кад се у парламенту чује реч ђубре сви се јаве за реплику.“

„Мирно спавај, нано, све је опљачкано.“

„Одлучили баба и деда да склопе геј брак. Кажу нит је она више женско нити је он више мушко него су сад родно равноправни.“

„Чим је чула да је црвено месо канцерогено Зорица Брунцлик је све шницле офарбала у љубичасто.“

„Динар је дефинитивно именица женског рода. Опет се стрмопиздио.“

„Фарме су нам пропале, али је стока остала.“

„Нисам ја толико против свега колико они нису ни за шта.“

„Кад истакнемо белу заставу видећемо да није све тако црно.“

„Комунални полицајци дружили су се са децом на Сајму. Немогуће је заштити децу од лошег друштва.“

„Вест дана је да овде неће скоро сванути.“

„У Црној Гори се држи до речи, али се измишљају нова слова.“

„Једино нам Бог није окренуо леђа. Зна с ким има посла.“

„Идућег лета користиће се крема против АВ зрачења.“

„Имамо трагичну прошлост и јос трагичнију садашњост. Срећа наша што немамо будућност.“

„Јежевци“ су уз помоћ видео платна заједно са публиком подсетили како је говорио и рецитовао њихов колега, легендарни глумац и комичар Павле Паја Минчић који је, нажалост, преминуо 25. јануара прошле године.

Први број тада „Ошишаног јежа“ објављен је 5. јануара 1935. године.

(Извор: Вечерње новости / Блиц)

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.