Отворена изложба радова са 48. конкурса „Пјер“ у Београду

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: КАРИКАТУРА ПРЕД СТВАРНОШЋУ ОСТАЛА КРАТКИХ РУКАВА

НАЈУСПЕЛИЈИ радови овогодишњег конкурса за новинску карикатуру „Пјер“, који су 48. пут расписале „Вечерње новости“, од среде вече су, уз присуство многобројне публике, представљени у Националној галерији Београд.

Изложба „48. Пјер“ у Београду

Традиционалну изложбу чине победничка остварења Душана Лудвига („Златни Пјер“), Новице Коцића („Сребрни Пјер“), Николе Костандиновића („Бронзани Пјер“), Лаза Средановића – Дикана (награда за портрет-карикатуру), Уроша Петковића („Млади Пјер“), али и још 124 карикатуре наших уважених аутора и седам радова пет средњошколаца и академаца.

Оштрим перима и врцавог духа, карикатуристи су кроз своје цртеже и током минуле године преламали све оно са чиме нас суочава наша стварност. Фокусирали су се не само на теме које се тичу српског друштва, већ и све затегнутијих односа у свету (многе карикатуре баве се мигрантском кризом).

– Ево нас у времену сатканом од најбољих карикатура урађених последњих деценија – рекао је, отварајући изложбу Ратко Дмитровић, генерални директор и главни уредник „Вечерњих новости“. – Оно што је на тим карикатурама, извргнуто руглу, подсмеху, већ годинама држи нас у својим менгелама и не пушта.

Дмитровић је подсетио да је и карикатура оно што „Вечерње новости“ одваја од осталих медија у Србији, који су постали „полигони простаклука, неукуса, друштвеног талога“ и да се наш лист сваког дана бори да не буде такав:

– Нема броја „Новости“ без најмање пет текстова по којима се квалитетом издвајамо од других. И карикатура је оно што нас издваја, што чини разлику у корист „Новости“. Знам да огроман број наших читалаца прелиставање почне од карикатуре на другој страни и минијатура Бојана Љубеновића, у рубрици ТРН, која се наслања на карикатуру.

Он је нагласио да се ништа духовитије, проницљивије, не може наћи у српским медијима од садржаја на том малом простору у дну друге стране „Новости“, и додао да „Вечерње новости“ другачије не смеју и да хоће:

– Одозго, с неке небеске чуке, посматра нас Пјер Крижанић, чије име смо исписали на награди коју, ево, вечерас додељујемо 48 пут. С тим се није играти – истакао је Дмитровић, и упозорио на то да је и Пјерова награда изгубила у друштву значај који је имала:

– Не због награде саме, не због „Новости“, најмање због добитника, већ стога што је некоме, а то траје годинама, било у интересу да се праве вредности изгурају на маргину. Верујемо да ће се све вратити на место припадања. Како год да буде на другим местима, у „Вечерњим новостима“ ће бити овако како је сваког дана. Овако како је овде вечерас – закључио је генерални директор и главни уредник „Новости“.

Изложба „48. Пјер“ у Београду

Три „Пјером“ овенчане карикатуре насловљене су „Без текста“, док је првонаграђени рад Душана Лудвига, избегао дневнополитичку актуелност. Упитали смо аутора: зашто?

– Карикатура је жалосна пустоловина, унапред осуђена на неразумевање у држави неосетљивој на сваку критику – каже за „Новости“ Душан Лудвиг, овогодишњи победник. – Указивати на морал, поштење, интерес народа, узалудан је посао. Српски парламент се претворио у брлог и свака карикатура на ту тему је узалудан труд, јер је без утицаја. Ти безобразни, халапљиви људи, тај циркус у ком сви желе улогу дресера овог напаћеног народа, све то личи на карикатуру, па смо ми карикатуристи на тешким мукама. Ту би и Гогољ остао кратких рукава.

Лудвиг, коме је ово друго златно Пјерово признање, признаје да се из неколико разлога радује овако значајној награди:

– „Пјер“ је најзначајнији фестивал карикатуре на простору југоисточне Европе. Изванредно је организован и прате га добро осмишљена изложба, каталог и пристојне награде. Значајно је и што се све не завршава у Београду, већ изложба путује по градовима Србије и Републике Српске и служи популаризацији овог жанра у уметности – закључује лауреат.

И према мишљењу Новице Коцића, носиоца „Сребрног Пјера“, без обзира на то што сада постоји и ван Београда велики број конкурса за карикатуру, ниједан од њих не може да се пореди са оним који готово пет деценија организују „Вечерње новости“.

– Већ само име „Пјер“ говори много о овој награди – напомиње Коцић, који је звездицама на застави ЕУ, на свом раду придружио и полумесеце. – Ову карикатуру сам цртао у време када су у нашој јавности кулминирале приче о неопходности нашег уласка у ЕУ, које су се некако подудариле са миграцијом великог броја избеглица ка западној Европи. Не знам каква ће судбина задесити ЕУ, али ми лично све то делује неспокојно.

Трећенаграђени Никола Костандиновић определио се за једну од најболнијих тема у нашем друштву: пропадање српског села.

– Село се код нас већ дуго запоставља, више од пола века, тако да је ова тема и актуелна, али дуго присутна као проблем – објашњава Костандиновић. – Нажалост, то је проблем који је остао на маргини друштва, којим се не баве медији, па ни карикатуристи. Током 40 година у овом послу, карикирао сам разне друштвене и политичке теме, али имам само неколико радова које се баве селом. Требало би сви да се запитамо шта то радимо, када тако запуштамо своју земљу. Зато сам, пре свега у ликовном смислу, хтео да нагласим тај грумен земље који је остао у рукама старца и старице, да се лепо види шта све из њега може да роди. Жеља ми је била да тежак положај нашег села представим на наш, сатирично-хуморни начин.

Дугогодишњи учесник „Пјера“ Лазо Средановић – Дикан, признаје да му је ово један од најдражих конкурса за карикатуру:

– Осећам се поносним што се изложба одржава у време празника, кад је Београд европска метропола кад је у питању забава, а уз све то сигурно иде и карикатура.

На питање како се определио да на својој награђеној портрет-карикатури представи главну уредницу листа „Политика“ Љиљану Смајловић, Дикан одговара:

– Госпођу Смајловић изузетно ценим као новинара и уредника, а за цртање карикатуре ме инспиришу снажне личности код којих није лако представити унутрашњи карактер, и то ми чини изазов.

Први добитник награде „Млади Пјер“ Урош Петковић (24) из Лаћарка код Сремске Митровице, награђен је за портрет-карикатуру Новака Ђоковића.

Извор: Вечерње Новости

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.