Карикатурама против неписмености

Бојан Јокановић је дипломирани богослов и теолог који је на веома креативан начин кренуо у борбу против неписмености. Аутор је серије илустрација о Сизифовој неуморној борби против правописних грешака, која је постала веома популарна на друштвеним мрежама.

Бојан Јокановић, карикатура: НАЈЈАЧИ

– Идеја за серијал „Сизиф вс. правопис“ ми је пала на памет сасвим случајно, као Њутну јабука када је седио испод стабла. Шалим се. Цртам карикатуре по наруџби, тако да ми се често деси да ми људи откуцају поруку са питањима. Велики број „неписмених“ људи пише, коментарише… Такве поруке дешифровати чини ми се да је потребан добар тим стручњака за хијероглифе. Када с муком одгонетнем шта је хтео тај неко изгубио сам висе инспирацију за цртањем. Тако да ме „мука“ натерала да почнем са правописним карикатурама – објаснио је Бојан Јокановић за „Блиц“.

Бојан Јокановић, карикатура: ЋЕМО

Бојан Јокановић, карикатура: ФАЛИ

Како каже, визуелно се најбоље памти, па за оне који мрзе да прочитају било шта „Сликовница за неписмене“ је одлична едукативна ствар.

Цртање карикатура и страница на Фејсбуку коју је направио у сврху њиховог објављивања је почело као шала и разонода. Како каже, касније су дошле изложбе, репортаже, озбиљније су кренуле наруџбе, израде логотипа, илустрације књига, разне понуде за сарадњу.

– Најдража ми је карикатура о писању „не знам“. То је уједно мој првенац, након ње је уследила серија других, па ми је, због тога, некако омиљена – прича Бојан.

Бојан Јокановић, карикатура: НЕ ЗНАМ

Бојан Јокановић, карикатура: СУМЊАМ

Он тврди да му инспирација долази сама, а цртањем се бави скоро целог живота.

– Откад знам за себе шврљам неке цртеже. Отац се бави дуборезом и цртањем, тако да сам дар за ликовно стваралаштво наследио од њега. Поред Веронауке, водим у школи и ликовну секцију тако да се трудим да своје умеће пренесем на младе таленте – прича овај уметник.

Бојан Јокановић, карикатура: С ОБЗИРОМ НА

Бојан Јокановић, карикатура: СА МНОМ

За цртање користи више техника, акварел, лавирани туш, оловку.

– Акварел је мој омиљени сликарски медиј – каже он.

Бојан Јокановић, карикатуристаКо је овај младић?

Бојан Јокановић је рођен 1985. године у Тузли.

Основну школу је завршио у Добоју, а средњу богословску и Богословски факултет завршио је у Фочи.

По вокацији је дипломирани богослов и теолог. Предаје у неколико школа. Пасија која употпуњује његов посао јесте цртеж, карикатура и свирање на гитари.

Извор: Blic Online

Овај унос је објављен под Карикатуре, Нешто више и означен са , . Забележите сталну везу.