Izložba karikatura i stripova „Mazos“ do 26. novembra u Paraćinu

Mazos autokarikatura 3Izložba karikatura i stripova „Mazos“, ranopreminulog paraćinskog karikaturiste i satiričara Zorana Matića Mazosa (1960-2010), moći će da se pogleda do 26. novembra u Galeriji Kulturnog centra Paraćin.

Izložba „Mazos“ je otvorena 13. novembra u okviru završne večeri Festivala satire i humora „Satirična pozornica Žikišon 2015“, kojom je završeno obeležavanje 130 godina od rođenja Živojina Pavlovića Žikišona, a na kojoj su nastupili satiričari i pesnici iz Beograda, Šapca, Novog Sada, Leskovca, Ćuprije i Paraćina.

Vladica Milenković, satiričar iz Paraćina, zapisao je o Mazosovom stvaralaštvu i izložbi:

Mazos je bio retka vrsta satiričara koji se izražavao kako kroz pisanje satiričnih formi, tako i kroz crtanje, ali i kroz animaciju, što ga je sve to činilo multimedijalnim satiričarem.

Njegova crtačka jednostavnost i idejna razumljivost nisu nikada ostavljale dilemu šta je kroz karikaturu hteo da prikaže. Karikaturom je često ilustrovao aktuelno stanje društva, koje je doduše kod nas retko promenjivo i vekovima važeće, ali je znao i da se u kasnijem periodu stvaralaštva kroz karikaturu oda umetničkoj strani svog izražaja.

Kao ljubitelj stripova, Mazos je težio da se kroz karikaturu dotakne i komičnog stripa, čime je objedinio dve svoje likovne ljubavi.

Iza sebe je ostavio oko stotinu originalnih i rukom bojenih karikatura i stripova, kojima je paraćinskoj galeriji umetnosti dao vedar ton.

Pogledajte katalog ove jedinstvene izložbe:

Katalog „Mazos“ - Zoran Matić Mazos

Katalog „Mazos“ - Zoran Matić Mazos

Zoran Matić Mazos je rođen 1960. godine u Grdelici kod Leskovca, a ceo svoj životni i radni vek proveo u Paraćinu. Bavio se grafičkim dizajnom, crtanjem karikatura i stripova i animacijom. Imao je četiri samostalne izložbe karikature i izlagao na preko 30 festivala. Objavljivao karikaturu i strip u zemlji i svetu, u elektronskim i štampanim medijima. Pisao je prozu, poeziju i satirične forme.

Pokretač je prvog privatnog humorističko-satiričnog lista u Srbiji posle II svetskog rata „Golać“ (1991) i urednik više listova, sve u okviru izdavačke kuće NIP „Orfelin“ (1990-2000), čiji je bio vlasnik, direktor i glavni i odgovorni urednik. Pored toga, bio je kourednik elektronskog nedeljnog satiričnog lista „Satir“ (2006-2008), kao vlasnik i glavni i odgovorni urednik elektronskog satirično-humorističnog nedeljnika „Žikišon“. Objavio je knjigu karikatura „Mazos – karikature“ (1992) i multimedijalnu knjigu aforizama i karikatura „Diogen(p)isanje“ (1995) u okviru projekta „Žigosanje“. Elektronska knjiga aforizama „Fuck You!“ je bila njegova treća knjiga.

Dobitnik je nagrade „Žikica Jovanović Čičak“, Književnog kluba „Đura Jakšić“ iz Jagodine, za dugogodišnji i značajan doprinos savremenoj srpskoj satiri.

Bio je autor i voditelj više radio i TV emisija iz kulture na televiziji „Kanal M“ i Radio Paraćinu.

Jedan je od osnivača Satirične pozornice „Žikišon“ 2005. godine.

Preminuo je 17. juna 2010. godine.

Izvor: KUA „Artija“

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.