130 godina od rođenja Žikišona obeleženo uspešnom festivalskom večeri satire i humora

U petak 13. novembra, u Galeriji Kulturnog centra Paraćin, završnom večeri Festivala satire i humora „Satirična pozornica Žikišon 2015“ obeleženo je 130 godina od rođenja Živojina Pavlovića Žikišona, čime su okončane ovogodišnje aktivnosti posvećene ovom paraćinskom satiričaru, karikaturisti, uredniku, izdavaču i štamparu. Pored nagrađenih i lokalnih autora veče su uveličali satiričari Dragutin Minić Karlo, Aleksandar Čotrić i Bojan Ljubenović iz Beograda, Rade Đergović iz Šapca i pesnik Nedeljko Popadić iz Beograda.

Satirična pozornica Žikišon 2015

Posle pozdravne najave od strane urednika festivala Vladice Milenkovića, paraćinskog satiričara i zastupnika Književno-umetničke asocijacije „Artija“, udruženja koje je organizator ovog dešavanja, reč je preuzela Gordana Vojinović, urednik književnog programa suorganizatora Kulturnog centra Paraćin, koja je duhovitom najavom predstavila učesnike programa.

Satirična pozornica Žikišon 2015

Na samom početku večeri otovrena je izložba „Mazos“, koja se sastoji od karikatura i stripova rano preminulog paraćinskog karikaturiste i satiričara Zorana Matića Mazosa. Tom prilikom je Vladica Milenković pročitao tekst koji je napisao pod naslovom „Multimedijalni satiričar“, a koji se našao u katalogu izložbe:

Mazos je bio retka vrsta satiričara koji se izražavao kako kroz pisanje satiričnih formi, tako i kroz crtanje, ali i kroz animaciju, što ga je sve to činilo multimedijalnim satiričarem.

Njegova crtačka jednostavnost i idejna razumljivost nisu nikada ostavljale dilemu šta je kroz karikaturu hteo da prikaže. Karikaturom je često ilustrovao aktuelno stanje društva, koje je doduše kod nas retko promenjivo i vekovima važeće, ali je znao i da se u kasnijem periodu stvaralaštva kroz karikaturu oda umetničkoj strani svog izražaja.

Kao ljubitelj stripova, Mazos je težio da se kroz karikaturu dotakne i komičnog stripa, čime je objedinio dve svoje likovne ljubavi.

Iza sebe je ostavio oko stotinu originalnih i rukom bojenih karikatura i stripova, kojima je paraćinskoj galeriji umetnosti dao vedar ton.

Satirična pozornica Žikišon 2015

U drugom delu ovogodišnje Žikišonove pozornice, posle čitanja izveštaja sa konkursa satire i humora „Živojin Pavlović Žikišon 2015“, pristupilo se čitanju radova i dodeljivanju priznanja i nagrada prisutnim nagrađenim autorima.

Nagradu „Zoran Matić Mazos“, koju su činili ove godine izložbeno opremljena karikatura Nikole Otaša i diploma, kao i prošle godine poneo je sa sobom u Leskovac Zoran M. Jovanović zahvaljujući aforizmu: „U očekivanju da nas uvede u mirnu luku, vođa nas je nasukao na brdo obećanja!“, a koji se ovom prilikom predstavio i drugim aforizmima.

Drugi je na „pozornicu“ izašao Bratislav Kostadinov, drugonagrađeni autor za seriju aforizama na temu „Pu, spas za sve nas“, i nakon dodele diplome i nagrade pročitao aforizme. Posle toga je na scenu stupio i Tomica Đorđević, bard paraćinskog glumišta, koji je čitao prvonagrađene radove, tako da su na „pozornicu“ da prime priznanja Žikišon, povelje i nagrade stupili i Zoran Doderović iz Novog Sada, u dva navrata, za najbolju priču i najbolju seriju aforizama, i Miloje Veljović iz Beograda za najbolju pesmu.

Na kraju ovog dela večeri, član sva tri žirija konkursa, Rade Đergović iz Šapca je izneo svoja zapažanja u vezi radova koji su pristigli na konkurs, ali i utiske o samom festivalu.

Žikišon 2015 - Predstavljanje knjiga Biblioteke Artija

Treći deo večeri bio je rezervisan za predstavljanje novih satiričnih izdanja Biblioteke Artija, knjige aforizama „Čoveče na svom mestu, pomeri se“ Koste (Srbe) Pavlovića, „Voštena inteligencija“ Bratislava Kostadinova, u čemu je učestvovao i sam autor, i „Predstava o životu“ Daliborke Šišmanović Kepčija.

Žikišon 2015 - Revijalni deo večeri

U revijalnom delu „Satirične pozornice Žikišon 2015“, koji je prisutna publika željno iščekivala, nastupili su poznati srpski satiričari Dragutin Minić Karlo, Rade Đergović, Aleksandar Čotrić i Bojan Ljubenović i jedan od najpoznatijih srpskih pesnika današnjice Nedeljko Popadić koji je odlično svojim pesmama uklopio u satirično okruženje. Svaki od nastupa propraćen je što aplauzima, što smehom, i tako u dva navrata između kojih su svoje prikladne radove pročitali i Slobodan Jovanović Stubički iz Ćuprije i Darinka Filipović i Miodrag Gligorijević Migan iz Paraćina.

Svoj ton festivalu u četiri numere su dali učenici Osnovne muzičke škole „Milenko Živković“ na trubi, flauti i saksofonu uz pratnju na klaviru pedagoga te škole.

Žikišon 2015 - Izložba "Mazos"

Izložba karikatura i stripova Zorana Matića Mazosa biće otvorena do četvrtka 26. novembra 2015. godine i ujedno predstavlja obeležavanje pet godina od njegove smrti u pedesetprvoj godini života.

Satirična pozornica Žikišon 2015

Uz katalog izložbe „Mazos“ štampana je i brošura festivala sa portretima u čast Žikišonu koja sadrži portrete Dragutina Minića Karla, Aleksnadra Čotrića, Bojana Ljubenovića, Nedeljka Popadića i Radeta Đergovića uz kratke biografije. Autor portreta je Andrija Drenovaković, diplomirani grafički dizajner, rođen 1983. godine u Paraćinu.

Žikišon 2015 - Učesnici Satirične pozornice

„Satirična pozornica Žikišon 2015“ je peta uzastopna održana pod parolom „Vidimo se nasmejani!“, dok su prethodne dve „pozornice“ u ovom formatu održane 2005. i 2006. godine.

Živojin Pavlović Žikišon je rođen 14. novembra 1885. godine u Paraćinu, a od 1905. živeo u Beogradu.

Projekat „Obeležavanje 130 godina od rođenja Živojina Pavlovića Žikišona“ uspešno je realizovan, a obuhvatio je festivalske aktivnosti: konkurs „Mladi Žikišon“ sa srednjoškolce paraćinske opštine, „Izložba o Žikišonu: humor i satira nekad, a sad?“ u Galeriji „U prolazu“ Biblioteke „Dr Vićentije Rakić“ i bila je deo manifestacije „Noć muzeja“ i dodela nagrada za autore najboljih radova sa konkursa „Mladi Žikišon“ u Biblioteci „Dr Vićentije Rakić“, kao i vanprojektnu aktivnost „Satiričnu pozornicu Žikišon 2015“ u verziji za Beograd uz pomoć Udruženja Paraćinaca i prijatelja Paraćina u Beogradu.

Pored Opštine Paraćin, čijim je sredstvima preko konkursa za projekte u kulturi realizovan ovaj projekat KUA „Artija“, festival su pomogli i prijatelji festivala: „Sport One“ – prodavnica sportske opreme, „Visual Studio“ – odeljenje za izradu, montažu i prezentaciju reklamnog materijala i Poslovni sistem „Mihajlović“ uz medijsku podršku Radio-televizije „Kanal M“ koja je snimala završno veče festivala.

Fotografije: Đorđe Vasić i Milivoje Milence Ilić

Izvor: KUA „Artija“

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , , , , . Забележите сталну везу.