Završno veče Žikišonovog festivala satire i humora u petak 13. novembra

„Satirična pozornica Žikišon 2015“ predstavljaće završno veče festivala satire i humora u čast obeležavanja 130 godina od rođenja Živojina Pavlovića Žikišona i biće održana u Galeriji Kulturnog centra Paraćin, u petak 13. novembra sa početkom u 19 časova, uz učestvovanje pozvanih i nagrađenih satiričara na konkursu „Živojin Pavlović Žikišon 2015“, a u organizaciji Književno-umetničke asocijacije „Artija“ i Kulturnog centra Paraćin.

Najavni plakat "Satirične pozornice Žikišon 2015"

Početak „Satirične pozornice Žikišon 2015“ obeležiće otvaranje izložbe „Mazos“ originalnih karikatura i stripova Zorana Matića Mazosa, čime će biti obeleženo pet godina od smrti ovog paraćinskog karikaturiste i satiričara.

U drugom delu večeri biće dodeljena priznanja i nagrade autorima najboljih aforizama, satirično-humorističnih pesama, satirično-humorističnih priča i aforizma na temu zadate karikature Nikole Otaša, poslatih na konkurs satire i humora „Živojin Pavlović Žikišon 2015“. Od nagrađenih autora dolazak su do sada najavili: Zoran Doderović iz Novog Sada, Miloje Veljović iz Beograda, Bratislav Kostadinov iz Kruševca i Zoran M. Jovanović iz Leskovca.

Pred revijalni deo večeri biće napravljen kratak osvrt na ovogodišnja satirična izdanja Biblioteke Artija, knjige aforizama „Čoveče na svom mestu, pomeri se“ Koste (Srbe) Pavlovića, „Voštena inteligencija“ Bratislava Kostadinova i „Predstava o životu“ Daliborke Šišmanović Kepčija.

U revijalnom delu večeri nastupiće poznati satiričari i pesnici: Dragutin Minić Karlo, Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović i Nedeljko Popadić iz Beograda i Rade Đergović iz Šapca, predstavnik sva tri žirija ovogodišnjeg konkursa satire i humora, kao i humoristi i satiričari iz Ćuprije i Paraćina.

Muzičku podršku festival će imati u učenicima Osnovne muzičke škole „Milenko Živković“. Urednik programa je Vladica Milenković, satiričar i zastupnik Književno-umetničke asocijacije „Artija“, a prijatelji ovogodišnjeg festivala su Radio-televizija „Kanal M“ i prodavnica sportske opreme „Sport One“ iz Paraćina.

Završnom večeri Festivala satire i humora „Satirična pozornica Žikišon 2015“ 13. novembra, dan uoči Žikišonovog rođendana, biće završen projekat „Obeležavanje 130 godina od rođenja Živojina Pavlovića Žikišona“, koji je realizovan uz pomoć Opštine Paraćin u okviru konkursa za projekte u kulturi.

U toku godine realizovane su i druge aktivnosti obuhvaćene ovim projektom: konkurs „Mladi Žikišon“ sa srednjoškolce paraćinske opštine, „Izložba o Žikišonu: humor i satira nekad, a sad?“ u Galeriji „U prolazu“ Biblioteke „Dr Vićentije Rakić“ i bila je deo manifestacije „Noć muzeja“, dodela nagrada za autore najboljih radova sa konkursa „Mladi Žikišon“ u Biblioteci „Dr Vićentije Rakić“ i „Satirična pozornica Žikišon 2015“ u verziji za Beograd uz pomoć Udruženja Paraćinaca i prijatelja Paraćina u Beogradu.

Kulturni centar Paraćin se nalazi u ulici Branka Krsmanovića, broj 45.

VIDIMO SE NASMEJANI! U PETAK 13. NOVEMBRA!

Izvor: KUA „Artija“

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.