Награда „Наџи Наман“ Нинусу Несторовићу

Из Либана је стигла вест да је сатиричар из Новог Сада, али и из Параћина, Нинус Несторовић један од овогодишњих добитника награде НАЏИ НАМАН (Naji Naaman).

Нинус Несторовић

Награда „Наџи Наман“ од 2002. додељује се сваке године ауторима за најбоља књижевна дела по садржају и стилу која имају за циљ развој људских вредности.

Ову престижну награду до сада су добили познати српски сатиричари: Александар Чотрић, Александар Баљак, Милан Бештић, Илија Марковић Весна Денчић, Милан Тодоров и Слободан Симић.

Током јула биће објављен Годишњи зборник са избором из стваралаштва награђених аутора на енглеском, француском и арапском језику.

Књига Нинуса Несторовића „Ћути и пливај“ ове године је у конкуренцији 52 остварења, објављена на српском језику, изабрана за најбољу књигу афоризама у 2014. години.

Збирка афоризама „Ћути и пливај“ била је у најужој конкуренцији и за најзначајнију књижевну награду у области хумора и сатире (у читавом региону бивше Југославије), „Типар“, која се додељује на Данима хумора и сатире у Пљевљама. Жири у саставу: Гојко Божовић, Зорица Јестровић и Слободан Симић, је доделио ту награду Бојану Љубеновићу из Београда за књигу „Писма из Србије“. У ужој конкуренцији су биле књиге „О с ума сишавшима“ Бојана Богдановића и „Ћути и пливај“ Нинуса Несторовића.

Нинус Несторовић, је новинар и сатиричар из Републике Србије.

Рођен је 1965. године у Смедеревској Паланци. Живи у Новом Саду, а ради у Параћину као царински инспектор. Члан је Друштва књижевника Војводине, где је и председник секције хумориста и сатиричара. Његови афоризми су превођени на: италијнски, пољски, енглески, словеначки, бугарски, македонски, руски, чешки, румунски и немачки језик. Заступљен је у антологијама српског афоризма, које су преведене и објављене у Италији, Пољској, Словенији, Румунији и Русији.

Објавио је пет књига афоризама:
– Изгужване мисли
– Сизифе, Србине!
– Нераскидива веза
– Војна тајна
– Ћути и пливај
– приредио Антологију новосадског афоризма Печат времена.

Добитник је више значајних награда:
– ВИБ-ове награде коју додељује лист „Политика“
– Златне кациге на Међународном фестивалу хумора и сатире у Крушевцу
– Две прве и једне друге награде за афоризам на Чивијади у Шапцу
– Награде „Бијели Павле“ за најбољег афористичара на 5. црногорском фестивалу хумора и сатире у Даниловграду
– Награде „Димитрије Фрушић“ коју додељује Удружење новинара Војводине
– Златне плакете за афоризам на 14. Медјународном фестивалу афоризма и карикатуре – Струмица 2013.
– Награде „Вук Глигоријевић“ на 11. Сатира-фесту (2013)
– Најбоља књига афоризама 2014. (према избору Београдског афористичарског круга).

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.