Otvoren jubilarni 20. Zemunski međunarodni salon karikature [VIDEO]

Ispred Galerije „Stara kapetanija“, u sredu 3. juna, na otvaranju izložbe 20. Zemunskog međunarodnog salona karikature uručene su nagrade autorima najboljih karikatura pristiglih na konkurs…

Otvaranje 20. Zemunskog međunarodnog salona karikature

Prva nagrada je pripala Ilianu Savkovu iz Sofije, druga Lazu Sredanoviću iz Krašića, dok je treća otišla u ruke Serafima Bakoulisa iz Atine. Žiri je ovom prilikom dodelio i specijalnu nagradu karikaturisti Dejanu Ðuroviću iz Beograda.

Teme ovogodišnjeg Salona odredio je napad na francuski satirični list „Šarli ebdo“ pa su učesnici ovogodišnje smotre dobili zadatak da crtaju na teme „Terorizam – globalno zlo“ i „Sloboda govora i medija“.

Na konkurs je pristiglo 285 radova 105 pozvanih karikaturista iz 55 zemalja sa svih kontinenata.

U ime opštine Zemun prisutnima se na otvaranju Salona obratio član opštinskog Veća Milosav Stamenov. On je rekao da se Zemun ponosi svojim karikaturistima koji decenijama unazad pronose snagu umetničke slobode, rušeći snagom svoje imaginacije sve ideološke, verske i nacionalističke predrasude.

„Neka sloboda govora, sloboda medija i sloboda umetničkog izražavanja budu trajne vrednosti u našoj sredini“, istakao je on.

Za ovogodišnji Salon pripremljen je katalog sa reprodukcijama svih selektovanih radova i autorskim tekstom Branka Najholda „Karikaturista – opasno zanimanje“ sa pregledom svih nasilja nad karikaturistima od 1831. godine do danas.

Od osnivanja, 1996. godine, zemunski Salon spada među najcenjenije manifestacije te vrste i uživa veoma visok renome među karikaturistima iz celog sveta.

Izložba će trajati do 14. juna.

(Tanjug)

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.