Промоција Антологије македонског афоризма „Врели мразови“ у Скопљу

Промоција „Врели мразови“У организацији Центра за културу „Кочо Рацин“ из Скопља, издавачке куће „Македонија презент“ и Удружење хумориста и сатиричара “Остенови”, по први пут је одржана промоција Антологије македонског афоризма насловљена као „Врели мразови“. Аутор ове свеобухватне антологије је Васил Толевски. Он је успео да у антологији заступи 96 аутора, који су дуго година уназад били стожери македонског хумора и сатире.

Модератор ове манифестације био је познати македонски књижевник и директор издавачке куче „Феникс“, господин Христо Петрески, а реч о књизи и аутору изрекла је руководилац центра, госпођа Јованка Вељановска.

У препуној сали Центра за културу, Васил Толевски је у своме излагању истакао вредност ове антологију у циљу очувања дела македонских аутора и раст нових снага у најтежем књижевном роду – сатири. Подвукао је да је у овом тренутку носилац развоја модерне светске сатире Србија, која је на свој несебичан начин отворила своје новине, ревије и портале македонским ауторима. Иначе, 2005. године, издавачка кућа „Алма“ из Београда је издала луксузно опремљену Антологију македонског афоризма у дужој и краћој верзији. На крају свог излагања Васил Толевски прочитао је афоризме својих преминулих другова: Софета Штерјоског, Бошка Перинског, Костадина Устапетрова и Бошка Смаћовског.У публици су били и чланови породице ових знаменитих аутора, који су били дирнути овим племенитим и несебичним гестом.

Вече афоризама започео је доајен македонског хумора и сатире Георги Хаџивасков. Својим афоризмима престаавили су се и Миле Ђорђијовски, Димитар Вилазорски, Атанас Крлевски, Јане Атанасов, Ленче Стоименова, Љупка Цветанова, Марјан Ангеловски, Душко Кралевски и Иван Русјаков.

Промоција „Врели мразови“ у Скопљу

Завршну реч читањем својих најновијих афоризама, ово предивно хумористично-сатирично вече завршио је аутор антологије Васил Толевски. Он је најавио следећи овакав скуп на промоцији својег нановијег дела „Тито нас зове да нам помогне“ – збирка политичких афоризама насталих у задњој години његовог рада. Публика је својим аплаузима доказала да је Македонија гладна оваквих забавних вечери.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.