СРНА: Станислав Томић – добитник „Вибове награде“

Лауреат Станислав Томић (Фото: Д. Ћирков)

Лауреат Станислав Томић (Фото: Д. Ћирков)

Томић је до сада је објавио књигу афоризама под називом „Зло, наопако и обрнуто“, а припремио је за штампање и другу – „Хватање мисли“…

ЗВОРНИК, 12. марта /СРНА/ – Зворничанин Станислав Томић добитник је „Вибове награде“, коју додјељује лист „Политика“ за допринос српској сатири ауторима млађим од 35 година.

Жири за додјелу „Вибове награде“ сам бира кандидате на основу њиховог рада и доноси одлуку коме ће та награда припасти.

Ове године је изабрао Томића, коме су у згради „Политике“ уручени повеља, плакета и новчани износ.

Томић је написао неколико хиљада афоризама. До сада је објавио књигу афоризама под називом „Зло, наопако и обрнуто“, а припремио је и другу – „Хватање мисли“, за чије штапмање треба да обезбиједи финансијска средства.

„Афоризам је специфичан по томе што има своју тежину која се мјери чињеницом да имате свега једну или двије реченице да погодите суштину и одмах се види јесте ли у томе успјели или нисте“ – каже Томић Срни.

Он наводи да је писање афоризма баш како каже назив његове нове књиге – „хватање мисли“.

Двадесетседмогодишњи Станислав Томић, који је завршио Филозофски факултет у Источном Сарајеву – Одсјек за филозофију и социологију, каже да је на почетку студија запоставио дотадашња интересовања – цртање, фотографију и писање, али им се ускоро вратио.

„Илуструјући прве серије афоризама својим фотографијама, направио сам легуру коју ћу неколико година касније назвати `Фотософија`.

Фотографијом сам почео да се бавим још у средњој школи, а имао сам и изложбе, од којих се прва постављена у зворничкој `Народној библиотеци и музејској збирци` звала „Призориште“ – копче апстракције и живота на хаљини умјетности“ – каже Томић.

Касније је имао изложбу сценских фотографија „Свици у очима“.

Овај млади зворнички афористичар објављује прилоге у „Вечерњим новостима“, „Политици“, „Етни“, „Носорогу“, а заступљен је и у антологији балканског афоризма, антологији афоризама о спорту, антологији српског афоризма за дјецу, те у другим зборницима афоризама објаљеним на овим просторима.

Осим књиге афоризама, до сада је објавио више есеја, рецензија и различитих текстова, неколико пјесама и кратких прича.

„Млади Виб“ је његова најпрестижнија награда до сада, а освојио је и прво мјесто по избору аутора на конкурсу за кратку причу Српског културног форума у Бечу, као и „Сатирично перо“ – за најбољи афоризам изговорен на 10. Међународном фестивалу хумора и сатире „Бијељина 2013“.

Станислав Томић је професор филозофије, социологије, демократије и људских права у зворничком Средњошколском центру „Петар Кочић“.

Ево неколико његових афоризама: „Ми смо најлошији ученици историје у историји“, „Или је вријеме стало или је сат покварен? Ма, вријеме се покварило, сат је швајцарски!“, „Историја је Дрина која тече уназад“, „Будала памти, паметан пише, а најпаметнији преписију“…

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , . Забележите сталну везу.