Причињавање: Рецепт

Причињавање - Александар Чотрић– Победили смо, председниче, убедљиво смо победили! – кликтао је шеф изборног штаба. Осмех му није силазио с лица док је егзалтирано саопштавао:

– Постигли смо апсолутну победу! Ово је фанстатичан резултат!

У рукама је држао збирне резултате који су указивали да је њихова странка добила више од половине гласова на парламентарним изборима.

Председник странке, међутим, није у тој мери делио радост свог страначког колеге.

– Преседниче, шта ћемо сада? – питала је потпредседница странке.

– Идемо на нове изборе! – одсечно је изговорио неприкосновени партијски лидер.

– Зашто, председниче? – отело се потпредседници.

– Тако је боље! – шеф је тумачио свој непоколебљиви став. – Како мислите да испуњавамо обећања која смо дали у кампањи? С којим парама бисмо градили све што смо рекли да ћемо подићи? С којим људима да реформишемо привреду, судство и културу?

– Али, председниче – опет ће прпошна функционерка – докле ћемо на нове и нове изборе?

– Све док нас народ хоће – мирним тоном је тумачио Број Један. – Народ је жељан бољег живота, а ми смо му потребни као ваздух. Ето – пуцнуо је прстима – то је тема за нова изборна обећања! Понудићемо нашим верним гласачима бесплатан ваздух, куле у ваздуху, ваздушне бање, нижи ваздушни притисак, ракете ваздух-ваздух… Обећања ништа не коштају, а много доносе. Људи више воле лепа обећања, него ружну стварност.

Онда је мало застао:

– Што ме гледаш тако чудно? – обратио се првој сарадници. – Ево, теби обећавам да ћемо захваљујући обећањима и даље бити на власти.

Затим је представио свој план:

– Чекају нас три месеца изборне кампање. Затим ћемо три месеца да преговарамо о формирању владе. После тога влада ће добити сто дана да се искаже, а када и то време прође, покренућемо причу о реконструкцији. После ћемо да форсирамо причу о превременим изборима…

Лидер је застао и погледом прешао по лицима чланова Политбироа:

– За све ово време ми смо на власти, а рејтинг нам расте. За све што није добро у држави криви су они пре нас и они против нас. Задовољни?

© Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Приче и означен са , , . Забележите сталну везу.