Политика: „Виб” Станиславу Томићу

Лауреат Станислав Томић (Фото: Д. Ћирков)

Лауреат Станислав Томић (Фото: Д. Ћирков)

Станиславу Томићу, најбољем младом сатиричару у прошлој години, уручена је престижна „Вибова награда”, у просторијама „Политике”, а повељу, плакету и новачни износ лауреат је примио од председника жирија Дејана Патаковића и члана жирија Петра Мићковића, уредника Викенд издања „Политике”

По традицији, признање се уручује о Вибовом рођендану, који, према Томићевим речима, прославља слободу и сатиру. Томић је двадесети млади сатиричар, лауреат награде са именом Владимира Булатовића Виба, а први „с леве стране Дрине”, то јест из Републике Српске. Одлуку су донели и Драгутин Минић Карло, уредник „Сатирикона” у „Политици”, Александар Чотрић и Владимир Драмићанин.

У образложењу жирија, које је прочитао Чотрић, садржане су информације о томе да је Станислав Томић (1986, Тузла), „нови Станислав Јежи Лец”, дипломирани филозоф на докторским студијама у Београду, професор у зворничкој гимназији. Томић је заступљен у „Антологији балканског афоризма”, антологији афоризама о спорту „Дриблинг духа”, добитник је „Сатиричног пера” на Међународном фестивалу хумора и сатире у Бијељини.

– Афоризми Станислава Томића задивљују зрелошћу, вишесмисленошћу, обухватношћу, универзалношћу порука и озбиљношћу критике друштвених проблема. Његове мисли су болни подсмех, критички суд о збивањима код нас и у свету, промишљање о вредностима и осуда глупости. Томићеве реченице вешто су грађене и пуне су парадокса – рекао је Чотрић.

Уз захвалност „Политици”, лауреат је прочитао неколико афоризама који ће ускоро бити објављени у његовој новој књизи, а затим је подсетио и на оне из књиге „Зло, наопако и обрнуто” (2011):

– Која је код нас граница сиромаштва – државна.

– Диоген је некад свећом тражио човека, данас може само да му запали свећу.

– Ако су опасни типови у моди, нека се носе.

– Кад ја почнем да пишем романе, живот ће почети да пише афоризме.

– Полажемо сву наду у ову земљу, сахрана је у току.

– Кад уђемо у НАТО, имаћемо прилику да учествујемо у сопственом бомбардовању.

– Ако неко окрене слику вође, биће зло и наопако.

– Отац је глава породице, а мајка не зна где јој је глава.

– Кад би било што на уму то на друму, возио бих мерцедес.

– Мој ђед је био партизан – и главом и брадом.

Била је ово још једна прилика за подсећање на Вибову сатиричну прозу и афоризме, које је прочитао драмски уметник Срба Милин.

М. В.

Обраћање Станислава Томића на додели „Вибове награде”:

РОЂЕНДАН САТИРЕ – ДУВАМО У СВИЈЕЋЕ, А ГАСИ НАМ СЕ ТОРТА

Владимир Булатовић Виб је рекао: „Кад је сатира спуштена на пола копља, то је знак да је слобода умрла.“ Али ми данас не приствујемо сахрани слободе, већ рођендану њене ћерке сатире. А како знамо да је сатири баш данас рођендан? Не по томе што је то данас умјесто сутра, а ми живимо од данас до сутра. Данас стварно сатира слави рођендан. Знамо, јер дувамо у свијећице, а гаси нам се торта. Слобода и сатира су женског рода. Зато је Виб рођен 8. марта. Он је овим дамама најбољи празнични поклон.

С правом се можемо питати зашто сам баш ја добио Вибову награду. Забога, нисам једини који пише афоризме. Жири је дао своје образложење, а ја тим поводом једино што могу јесте да вам испричам следеће. Наиме, јутрос ме је пробудио Будилник. Требало је рано да кренем за Београд. Претходно сам морао да замјеним марке у динаре. То сам урадио у Мењачници идеала. Онда је настало Велико спремање за овај догађај. Дошао сам овдје и вратићу се, то ће бити Корак назад. У том повратку размишљаћу о писцу чија су дјела Будилник, Мењачница идеала, Велико спремање и Корак назад. Понио сам његов знак и размишљаћу до краја живота Шта је писац хтео да каже?

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , . Забележите сталну везу.