Причињавање: Безбедносне информације

Причињавање - Александар Чотрић– Господине пуковниче, извршио сам задатак и предајем вам извештај о праћењу лица М. Н. – рапортирао је инспектор рошавог лица и косе прошаране седима.

Пуковник, који има око шездесет година, усправног држања у беспрекорно белој и испегланој кошуљи, преузео је подебљи досије у зеленом регистру у којем су били писани извештаји, фотографије и видео снимци.

Разгледао их је пажљиво, јер је морао што пре да их достави директору Безбедносне агенције. Знао је, иако му то директор није рекао, да је извештај затражен из Владе, јер се ради о опасном опозиционару, који је почео да организује демонстрације и протесте.

– Ковачевићу, да ли сте открили нешто компромитујуће? Нама не требају свеци, већ порочни људи, кандидати за пакао, које можемо да позовемо и кажемо им шта знамо о њима.

– О овом лицу сам све сазнао. Имате, као на фудбалској утакмици, извештај из минута у минут – говорио је инспектор гласом напуклим од неспавања, пића и дувана.

– Видим, богати, да имаш и много његових слика. Сликали сте га као да вам позира – пукованик је вртео главом.

– Тако се наместило. Он се стално смешка, јер се тако обраћа бирачима и својим присталицама. Смеје им се у брк.

– Добро, али неће се он смејати када га позовемо на информативни разговор. Него – пуковник се уозбиљио – да видимо шта сте то још прикупили!

– Овде је шта је рекао на састанку са својим одборима у Книћу, Рачи, Тополи и Баточини. На овим фотографијама се види с киме се састајао на ручковима и вечерама у Трстенику, Мрчајевцима и Витановцу.

– А шта имате из његовог приватног живота?

– Имамо све! – инспектор је показао на следећи свежањ фотографија. – Ово су слике на којима се грли и љуби са више жена. Све су идентификоване и утврђено је да су удате.

– Шта још имате? – пуковник је био нестрпљив.

– На овим сликама се види његова кућа изнутра и у њој скупоцени намештај, вредне слике, златни и сребрни предмети. То није могао да купи од посланичке плате.

– Ваљда ће бити довољно, мој Ковачевићу. Ја сам задовољан вашим оперативним радом – пуковник је већ видео и задовољно лице директора Агенције којем ће да преда извештај.

Задовољан је био и Ковачевић. Враћајући се у своју канцеларију, размишљао је како је сада једноставно прикупити информације откад се појавио Фејсбук, па политичари на њега постављају све о себи.

© Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Приче и означен са , , . Забележите сталну везу.