Књига: „Ерогена прва лига“ – Милен Миливојевић

Милен Миливојевић - Ерогена прва лигаУ издању Центра за културу „Антон Панов“ из Струмице објављена је двојезична српско-македонска књига афоризама Милена Миливојевића, афористичара из Бора, добитника награде за најбољи афоризам на 15. Међународном фестивалу карикатуре и афоризма – Струмица 2014 на тему „Карневал – Еротика“

Преводилац и рецензент књиге је Васил Толевски, афористичар из Скопља.

ЕРОС У КАНЏАМА ДЕМОКРАТИЈЕ

У бици између Ероса и Танатоса победника одлучује наш Милен Миливојевић. Јер он добро зна како да усмери Аморову стрелу и где је њено право место. Тако да су његови афоризми на тему еротике прави погодак за врхунске читаоце његових вратоломија. Милена познајемо, пре свега, као врсног сатиричара, који деценијама уназад не штеди трули део друштва, учесника и појаве у њему. Али, морамо признати да нас је пријатно изненадило његово поимање стварности у представљању еротике на хуморан и, пре свега, луцидан начин. Миленов смоквин лист објављује на сва звона све оно чега се ми мало и прибојавамо да објавимо. Његова сажетост као да експлодира у тренутку када поентира на њему својствен начин – луцидно, једноставно и хуморно…

Рад је створио човека. Секс су измислили незапослени.

Апсурдне ситуације у друштву успео је да нам обасја на врло суптилан начин: „Није сисала весла. Веслала је сисама“. И најоштрији сатиричар се може задивити двоструким дејством које је постигао игром речи. Сатира или еротика?! Овај бисер се мора неговати као ретка интуитивна композиција која разара немоћног друштвеног воајера. Његови парадокси наводе на помисао да је еротски хумор најлакши за стварање, све док се не појаве његове мисли и отворе пут за размишљање, да је ово ипак поље где мора мајсторски да се одради цео литерарни опус. „Од свих врхова, најређи је ваздух на женским грудима. Ту се најубрзаније дише“ – представља Милена у најбољем светлу, који увек зна како да почне и како да заврши афоризам. Најпре читаоца увуче у његову паучину, упетља га свиленим концима, и кад помисли да је излаз тамо где сија, Милен обрне ствар на другу страну! И онда се лакше дише, јер вам је пут којим сте кренули већ пуно јаснији.

Брачни односи међу партнерима никада нису били лакши за разумевање него као у Ерогеној првој лиги. Супротност полова долази до пуног изражаја у овој књизи еротских афоризама, иако је битка за заједништво корен свега.

Односи у браку су ми затегнути. Пластична хирургија чини чуда!

Не верујем да постоји прави мушкарац који не зна своје слабости. А ако и има таквог, Милен ће му на њему својствен начин помоћи да разуме, у делићу тренутка, да је атомска енергија код мужа зависна од мрвице женине анатомске грађе.

Дала ми је ногу. Не даје обе јер чува оно између.

Начин поимања ствари даје предност мушкарцима над женама, али начин реализације идеја је важна карика у мушко-женским односима. Милен Миливојевић не страхује да постоји неки део ових односа који он не може бар пластично да вам опише и дочара.

Сем карактера, све остало код своје девојке могу врло пластично да опипам.

Милен Миливојевић је на врло вешт, хуморан и пре свега продоран начин доказао да спада у сам врх балканских афористичара, који не преза ни од једне теме, па била то и еротика. Све док је оваквих као наш Милен Миливојевић, Танатос ће бити у сенци Ероса.

Васил Толевски

Избор афоризама:

Предао сам се на претњу Аморовом стрелом
и осећам се победником.

И ја волим рад чији је резултат
стварање човека.

Односи у браку су ми затегнути.
Пластична хирургија чини чуда!

Вереници су идеолошки заслепљени.
Обоје верују у лепшу будућност.

Све сам скинуо с ње.
Сем погледа.

Па шта ако нисам била невина!
Ни ти ниси први који ми је то рекао.

Прва љубав заборава нема.
До појаве прве сенилности.

То код ње није ерогена зона
већ ерогена прва лига.

Све су жене исте.
А нарочито моја.

Непристојно је даму питати за године.
А после кажу да сам педофил!

Супруга ми лежи на срцу.
Уместо да нешто ради.

У кући је моја реч закон,
а женина – измене и допуне.

Према овоме како сам заглавио у браку,
оно у лифту није ни вредно помена.

Без жене бих могао да живим,
али не могу од ње.

Кад са се одао алкохолу, жена ме је напустила,
тако да сад немам разлога да пијем.

Веран сам жени.
Мењам само љубавнице.

Помирио сам се с тим да је делим с другим.
Он јој је супруг.

Моја жена је за политику чврсте руке.
И не само руке.

Завидим пужу.
Он бар може да увуче рогове.

Перверзна је и сама помисао на то
да народ воли своју власт.

Милен Миливојевић (Драјинац код Сврљига, Србија, 1943.) објавио је седам књига афоризама, по једну књигу сатиричне прозе и поезије и 12 књига песама. Афоризме, друге хумористично-сатиричне текстове, као и песме, објављује у штампаним и електронским гласилима.
Заступљен је у антологијама афоризама „Враг и шала“ и „Случајни узорак“ Витомира Теофиловића и „Антологији балканског афоризма“ Васила Толевског (на македонском језику), у зборницима „Бисери балканског афоризма“ и „Нашите пријатели“ Васила Толевског (на македонском језику) и у више тематских и других зборника, прегледа, панорама и лексикона афоризама.
Добитник је неколико награда, међу којима је и Златна плакета за афоризме на 13. Међународном фестивалу еротског афорима и карикатуре 2012. године у Струмици (Македонија).
Члан је Удружења књижевника Србије. Живи у Бору (Србија).

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , , . Забележите сталну везу.