Одржан омаж Брани Црнчевићу

Београд, 26. фебруар – У великој сали Центра за културу Чукарица синоћ је одржан Омаж Брани Црнчевићу (1933-2011), у организацији Клуба писаца са ове београдске општине.

Омаж Брани Црнчевићу

О великом српском афористичару, писцу за децу, аутору кратких прича, песнику, публицисти, сценаристи, комедиографу, колумнисти и романописцу говорили су Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије и чланови УКС Миљурко Вукадиновић, Миодраг Јакшић и Александар Чотрић.

Изабране текстове нашег прославјеног писца говорио је глумац Љубивоје Тадић.

Радомир Андрић је описао Бранислава Црнчевића као једног од наших најзначајнији књижевника за децу и сатиричара прве врсте, једног најбољих у другој половини двадесетог века.

– Брана Црнчевић је био самосвојна књижевна и јавна личност. Својим делом је на духовит начин, казујући истине без пардона чистио наш простор и нас саме од отрова свакодневице. Прву књигу за децу „Босоноги и небо“ објављује 1963. године. Добитник је награде „Змајевих дечијих игара“ за стваралачки допринос савременом изразу у књижевности за децу 1987. године. Писао је у листовима „Јеж“ и „Дуга“, а објављивао је колумне у бројним другим листовима, попут НИН-а и „Политике“. У својим текстовима био је бртитак и самоуверен. Духовит и нежан, подједнако – рекао је, између осталог, Андрић.

По речима Александра Чотрића Брана Црнчевић је један од наших најбољих, а вероватно и водећих светских афористичара, иако се релативно кратко, свега 12 година, бавио овом књижевном формом и објавио само једну књигу мисли. Афоризме је почео да пише и објављује у Јежу 1958, книјгу „Говори као што ћутиш“ издао је 1966. године, а према сопственом признању, афоризме је престао да пише 1972. године, јер није имао где да их објављује.

– То је права штета и за Брану, и за српску афористику и уопште нашу сатиру, јер би, да је наставио да бележи духовите монументалне минијатуре, подарио нама и свету још мноштво мисли за сва времена, које су га у Немачкој, као јединог с ових простора, сврстале у Антологију „Афоризми светске књижевности“ – нагласио је Чотрић.

Књижевник Миодраг Јакшић подсетио је на један од последњих јавних наступа Бране Црнчевића када је у Крчедину, у оквиру Међународне ликовне и Песничке колоније у јулу 2010. године примио почасну титулу „Ја, Крчединац“, остајући до дуго у ноћ са колегама песницима са којима је говорио стихове и препричавао анегдоте.

– Брану су обожавале све генерације и веровале у његове речи – закључио је Јакшић.

Бранислав Брана Црнчевић рођен је 8. фебруара 1933. године у Ковачици, а преминуо је 14. априла 2011. године у Београду.

Овој вечери сећања присуствовале су и Љиљана Нешовић Црнчевић, супруга Бране Црнчевића и Мина Црнчевић, Бранина најмлађа ћерка.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , . Забележите сталну везу.