Причињавање: Принципи новинарства

Причињавање - Александар Чотрић– Драги читаоци, пред вама је нови дневни лист, сасвим другачији од оних који сте до сада читали у нашој земљи – гласила је прва реченица уводника из пера власника и главног и одговорног уредника.

– Одлучили смо да покренемо новину која ће да пише на нормалан начин о нормалним људима и догађајима. Извештаваћемо о добрим, упешним и паметним људима. Зато у овој новини неће бити много текстова о политичарима. Нас неће интересовати поделе партијских књижица, него додела књига најбољим ђацима – уредник је одмах представио оријентацију гласила.

– Није нам намера да на страницама листа гледате фотографије и читате наслове који немају везе с текстом већ да прочитате новински чланак од почетка до краја и да потом просуђујете и закључујете – гласила је следећа реченица.

У наредним пасусима уредник је откривао о чему ће и на који начин писати новопокренути дневник, назван „Истина“.

– Нећемо преносити шта је ко коме рекао, већ шта је неко урадио за нашу државу. Нас неће интересовати голишаве старлете, већ голи и боси грађани. Нећемо трошити штампарску фарбу на лажне фармере из ријалити програма, који лежу у три сата ујутро, а буде се око поднева. Ми ћемо пажњу да посветимо људима који се буде у пет ујутро, који нас хране и који тешко обрађују земљу. Не пада нам на памет да арчимо папир на учеснике ријалити програма који за хонорар од двадесет хиљада евра преживљавају у прашумама Филипина и Индонезије, јер ће у нашем фокусу бити људи који се боре да преживе с просечним примањима у Србији. У овој новини неће бити речи о госпођицама и госпођама са естраде које су пластичним операцијама повећале груди и усне. Желимо да пишемо о болесним људима који месецима, па и годинама чекају на неопходне операције од којих им зависе животи.

Уредничка начела подразумевала су и следеће:

– Објављиваћемо прилоге о затвореним музејима, а не о новоотвореним сплавовима. Теме ће нам бити које књиге су написали наши најбољи писци, а не шта су на Твитеру и Фејсбуку написали неписмени ликови са естраде.

После месец дана излажења „Истине“ на овим принципима појавио се последњи број у којем је од свег садржаја био само оглас власника и главног уредника:

– Тражим посао! Радићу било шта, јер морам да вратим дугове. Потребан ми је било какав посао, може и на естради, у политици и ријалити програмима, само да нема никакве везе с новинарством!

© Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Приче и означен са , , . Забележите сталну везу.