У очекивању Антологијa српског афоризма

Бањалука – Писци и издавачи на почетку сваке године најављују својим вјерним читаоцима нова издања у којима ће моћи уживати и тако настаје књижевни ланац нестрпљења у свијету писане ријечи.

Књижара

Издавачи очекују нова дјела од књижевника, како би се што прије нашла на полицама књижара и библиотека, али и писци с поштовањем и знатижељом ишчекују књиге својих колега.

Своја очекивања открио је и афористичар Александар Чотрић који се нада да ће ове године бити објављена „Антологија српског афоризма“ на којој је приређивач Александар Баљак радио пуних 25 година.

– У антологији ће се наћи најбољи афоризми који су изабрани из 1.300 књига, које су објављене на српском језику – у Србији, Републици Српској, Црној Гори и другим земљама. Баљак је радио врло студиозно, аналитично и истраживачки на приређивању антологије и, колико знам, руководио се искључиво естетским принципима – казао је Чотрић.

Објаснио је да би Баљаков избор требао да пружи цјеловит поглед на српску афористику, од прве књиге која је објављена прије 222 године, до данас.

– У 2014. години биће објављена „Антологија српског афоризма“ у Шпанији, на баскијском језику, коју приређује Хасиер Агире, а у Чешкој ће изаћи избор који ће сачинити Бранка Кубеш. Посао на приређивању и преводу ових књига је већ завршен и очекује се да ускоро буду штампане и организоване промоције – рекао је Чотрић.

(Глас Српске, 20. фебруар 2014.)

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , . Забележите сталну везу.