Причињавање: Рециклажа отпада

Причињавање - Александар ЧотрићДа вам отворено кажем, пре петнаест година почео сам да се бавим прикупљањем отпада и његовом рециклажом. Био сам пионир у овом послу који ће се тек развијати у будућности.

Питате ме, да ли се мој бизнис исплати? Опет да будем отворен, а надам се да због тога нећу бити затворен, исплати се, али посао није ни леп, ни лак. Знате ли с каквим све ђубретом морам да радим?! Многи други би од тих гадости, ружноће и смрада повратили и утробу, или би одмах побегли, али ја сам у почетку то морао да подносим с тешком муком, а временом сам се и навикао. Знате, како се каже; Не дај, Боже, шта се трпет може! Трулеж, плесњивост, уцрвљеност, гњилост и распадање је саставни део овог мојег посла, али неко мора и то да ради. Данашњи човек неће да прља руке, а ја, напротив, у тој прљавштини долазим до чисте зараде. Најслађе је протрљати прљаве руке.

Да, знам, интересује вас и где ја то проналазим смеће и како га прерађујем? Ми, заправо, нисмо ни свесни да се депоније и сметлишта налазе свуда око нас. Газимо по њима. Живимо окружени оним што је искоришћено, па одбачено, али то већина нема очи да види. Е, ја сам имао нос да намиришем тај смрад, односно бизнис и зараду.

А шта је предмет мојег бизниса? Видим већ да погађате да се бавим папиром, металом, стаклом, картоном, старим гвожђем… Ако кажете било шта од овога, нећете бити у праву!

Ја сам председник странке и учлањујем оне који су раније променили многе друге странке, па били одбачени. Такви су се на функцијама испрљали, искомпромитовали, огрешили и истрошили. Не вреде они много, али их има расутих на сваком кораку. А ја их проналазим, прикупљам, мало их изгланцам, умијем, упристојим, лепо их представим јавности као нове, и онда их скупље продајем другим странкама. Тако рециклиране поново их користе за специјалне задатке. Живот није што и пољем проћи. Живот је, драги моји пријатељи, каљуга.

И зато, верујте ми, ништа није тако захвално за прикупљање, рециклажу, прераду, куповину и продају као људи у политици.

© Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Приче и означен са , , . Забележите сталну везу.