Сатиричари посетили школу „Радоје Домановић“ на Новом Београду

У оквиру обележавања 16. фебруара, Дана српске сатире, установљеног поводом дана рођења Радоја Домановића, писци Витомир Теофиловић, Александар Баљак и Александар Чотрић посетили су 13. фебруара Oсновну школу „Радоје Домановић“ на Новом Београду.

Посета Основној школи "Радоје Домановић" (Нови Београд)

Тројица наших познатих сатиричара говорили су ученицима школе о животу и делу највећег српског сатиричара, о сатири као књижевном роду и афоризму као најдоминантнијем жанру у српској сатири.

– Афоризам је настао пре две и по хиљаде година у Грчкој, а први афористичар био је отац медицине Хипократ – казали су афористичари, који су навели да је прва српска књига афоризама објављена пре 220 године у Бечу, од аутора Михаила Максимовића.

Теофиловић, Баљак и Чотрић представили су у школској библиотеци Антологију српског афоризма за децу „Раздељак“ (Завод за уџбеник, Београд, 2012) и говорили су афоризме који су се малишанима веома допали.

Директорка школе „Радоје Домановић“ Мирослава Рутешић предложила је да наставници и ученици школе, заједно са представницима Београдског афористичарског круга, током маја посете Домановићеву родну кућу у селу Овсишту код Тополе, што су сатиричари са задовољством прихватили.

Посета Основној школи "Радоје Домановић" (Нови Београд)

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.