Милану Тодорову уручена награда БАК-а

БЕОГРАД, 13. фебруара (Танјуг) – Председник жирија Београдског афористичарског круга Александар Баљак уручио је данас награду Круга Милану Тодорову за збирку афоризама „Покори се и почни“ као најбољу књигу афоризама на српском језику у 2013.

Милан Тодоров, награда БАК-а

На свечаности у Салону Француске 7. Баљак је казао да је на конкурс пристигло 18 збирки афоризама објављених у прошлој години на територији Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске.

Жири, у коме су још били Витомир Теофиловић и Милан Бештић, издвојио је у најужи избор књиге двојице београдских аутора „Добре вибрације“ Александра Чотрића и „Љубав за понети“ Бојана Љубеновића.

Награђено дело аутор је писао последњих 10 година и обухвата 1400 афоризама, а књигу је објавила новосадска издавачка кућа „Биндер“,

Баљак је подсетио да је Тодоров већ четири и по деценије присутан на нашој афористичкој сцени и његови афоризми се налазе у бројним антологијама, објављеним у Србији и широм света (Русија, Италија, Аустрија, Немачка, Пољска, Румунија, Македонија и Словенија).

Према оцени жирија, награђена књига је „најзрелија збирка аутора и једна од најбољих књига афоризама икад написаних код нас“. У образложењу се још наводи да „ово дело отвара ново поглавље у приступу писању али и читању афоризама, јер се књига не може прочитати за неколико сати“.

Баљак је то објаснио тако, што је казао „да је то књига којој се ваља стално враћати а упркос чињеници да су бремените значењима, бриљантне минијатуре Тодорва лако и брзо стижу до читалаца“. Он сматра да је аутор изненадио не само читаоце, већ и колеге афористичаре новим садржајима и необичним формама, што је данас прави подвиг“.

Баљак је искористио ову прилику да се осврне и на неправду коју српска критика наноси овом књижевном жанру. „Да је неке правде и поштења, ова књига би данас била у најужем избору за награду „Меша Селимовић“, јер према пропозицијама право да конкуришу имају све форме који постоје у српској књижевности.

Баљак је констатовао да за протеклих 26 година никада ни једна књига афоризама није ушла у сто књига колико, обично, велики жири награде „Меша“, предлаже.

„Њихова порука је следећа ни један афористичар из земље у којој се пишу најбољи афоризми у Европи, није у стању да напише књигу која ће ући у сто најбољих у једној години и у том смислу, је то такмичење за књигу године од самог почетка је нерегуларно, а понашање домаће критике је срамно“.

„У Србији је последњих пола века објављено 1300 књига афоризама, колико књижевни критичари треба да буду слепи, равнодушни и неодговорни па да све те књиге превиде, а ове године су превидели изузетно књижевно дело“, поручио је Баљак.

Примајући признање, које се састоји од плакете и новчаног износа који даје покровитељ компанија „Моцарт“, Тодоров се у свом говору посебно захвалио Баљку, најугледнијем афористичару у Србији, „што је био довољно снажан да се издигне изнад било каквих личних и колективних сујета и изјавио да „моја књига отвара ново поглавље у читању и писању афоризама“.

Лауреат је изнео мишљење, да се награђена књига „дефинитивно отргла из загрљаја политике“ и додао да није било лако да је напише, јер нема лаких штосова иако изгледа да је афоризам такав. Он сматра да је афоризам комплексно уметничко дело и изразуио жаљење што се српска критика држи по страни, јер наш афоризам је заиста сада најбољи у свету“.

„Он гази раме уз раме са најбољим српским књижевним жнром, а то је кратка прича“, оценио је Тодоров и позвао преводиоце да преведу неке наше афоризме, на стране језике и видеће да ће већина одмах бити објављена и дочекана похвалама.

„Афоризам је препознао нашу немоћ и срамоту у свим сферама нашег живота и он ту општу ерозију морала, лоцира брзо, болно, тачно и језгровито, а почетак излечења је признати болест, додао је Тодоров и закључио да су „сатиричари то препознали и јавно признају своју и општу срамоту овог друштва, која, верујемо неће занавек, и куга бива па прође“.

Фото: РТ Војводина

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.