Дан српске сатире

Радоје ДомановићБеоград, 12. фебруар – Дан српске сатире, установљен је поводом 16. фебруара, када је 1873. године рођен највећи српски сатиричар Радоје Домановић, и биће први пут обележен ове године низом догађаја у организацији Београдског афористичарског круга, Удружења књижевника Србије и Српског књижевног друштва.

У четвртак, 13. фебруара у 12 часова сатиричари Александар Баљак, Витомир Теофиловић, Александар Чотрић и Бојан Љубеновић посетиће основну школу „Радоје Домановић“ на Новом Београду у којој ће ученицима говорити о писцу чије име носи њихова школа и казиваће афоризме за децу и младе.

Награда Београдског афористичарског круга за најбољу књигу афоризама у прошлој години биће додељена 14. фебруара у 12 часова Милану Тодорову, за књигу „Покори се и почни“, у Удружењу књижевника Србије, у Француској 7.

Истога дана Александар Чотрић представиће у Пироту, пред ученицима основних школа, Антологију српског афоризма за децу „Раздељак“ и књигу хумористичких прича за децу „Озбиљно смешна књига“.

На дан рођења Радоја Домановића, 16. фебруара делегација састављена од представника БАК, Удружења књижевника Србије и Српског књижевног друштва положиће цвеће на бисту овог писаца на београдском Калемегдану. Том приликом савремени сатиричари одржаће пригодно слово о аутору „Страдије“, „Данге“, „Вође“ и других непревазиђених сатиричних приповедака.

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , . Забележите сталну везу.