Причињавање: Наше мало место

Причињавање - Александар ЧотрићНовинарка читаног престоничког дневног листа допутовала је у место у унутрашњости да би интервјуисала градоначелника.

Он ју је, како налажу добри српски обичаји, службено примио у лепом ресторану на ободу градића. Домаћин је гошћи из главног града предложио домаћу ракијицу од дуње, што је она прихватила речима:

– Хладно је у овим вашим крајевима, па да се мало загрејем!

Средовечна новинарка, кратко подшишана, брзих и енергичних покрета, честитала градоначелнику на поновном избору и онда је могла да пређе на постављање питања:

– Колико странака сте до сада променили?

– Онолико, колико је било потребно – шеретски је одговорио градоначелник.

– Да ли се сећате у којим сте све странкама били? – наставила је журналисткиња.

– Чини ми се да сам био у двадесетседам странака – жмиркао је први варошанин – а мислим да се назива не сећају ни њихови бивши председници. Знате – почео је да објашњава – како ко из престонице дође у наше место да промовише странку, обавезно дође и у ову кафану. А како сам ја власник, сви ми понуде да потпишем приступницу и узмем чланску карту. Како да их одбијем, кад сам ја човек меког срца?!

– Да ли ви у томе видите неки морални проблем?

– Не, људи само раде свој посао!

– Нисам мислила на њих – појашњавала је жена са диктафоном – већ на вас, који сте променили толико различитих странака.

– Ама, нису оне уопште различите – насмејао се искусни политичар – све су потпуно исте. Све причају и обећавају исто – бољи живот, веће плате, више посла, стабилан курс, мању инфлацију… И све желе да дођу на власт и распореде своје људе на функције.

– А у којој странци сте сада?

– Кад смо почели разговор био сам у странци Уједињених напредних снага.

– То је било пре пола сата.

– Да, али пошто су ми управо јавили СМС-ом да је наш председник избачен из владе, сада сам у Демократско-народној партији.

На крају једночасновног разговора, градоначелник је замолио новинарку да промени његову изјаву о партијској припадности.

– Ипак сам одлучио да приступим Социјално-либералној партији, јер они су у реконструкцији владе добили више министарских места.

Новинарка је у потпуно конфузном стању кренула у престоницу. Током пута који је трајао два и по сата, градоначелник је звао још три пута.

– Моја нова странка је… Извините што вас узнемиравам, али министри у влади су много превртљиви – започињао је сваки позив.

© Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Приче и означен са , , . Забележите сталну везу.