Извештај са 8. Међународног фестивала хумора и сатире „Куцурски клип“

Куцурски клипОсми по реду Међународни фестивал хумора и сатире Куцурски клип / Коцурска чутка / Kuczorai csutka / Kucura Corncob 2013, који је трајао дословно целе године, оправдао је очекивања постављена пред културним брендом региона.

На расписаним конкурсима, првом на тему „250 година Русина у Куцури“ и другом „Да ли је 2013-та баксузнија од других година?“, по оценама жирија у саставу Јулијан Пап из Новог Сада, Аранка Међеши и проф. др Михајло Фејса из Куцуре на прву задату тему најбоље је одговорио Александар Деветак чији радови у целини гледано представљају хумористично-сатиричну збирку на српском и русинском језику. Друго место је припало Ристу Филчевском из Струмице за афористичарску обраду задате теме, а треће Владимиру Сабу Дајку из Куцуре. Исти жири је на основу приспелих радова на конкурс друге задате теме наградио Ђуру Шефера Сремца из Руме чији радови представљају рукопис хумористично-сатиричне књиге на задату тему. Друго место је заузео Војислав Трумпић из Јагодине за серију афоризама под насловом „Нема кризе“, а треће Веселин Гајдашевић из Фекетића за радове под називом „Разгледница среће“.

Награду Соцки, за хумористично-сатиричне прилоге на русинском језику, ове године поделили су двоје Њарадијевих, који нису ни у каквој брачној или родбинској вези. Љубица Њаради из Руског Крстура је жири освојила хумореском у којој брани 2013. годину да није дотична година крива за невоље које су ауторку једна за другом снашле. Владо Њаради из Врбаса је пажњу чланова жирија привукао монодрамским, хумористично-сатиричким текстом о једној сликарки која у време данашње домаће и светске кризе не може да обезбеди живот својим уметничким делима, али којој је уметност омогућила да развије својеврсни бизнис као особа која одржава ред у јавном тоалету.

Прилозима пристиглим на овогодишња два конкурса Куцурског клипа, или лично, доласком на Централну манифестацију у Дом културе Куцура (24. новембра), Фестивал је окупио 40-ак креативаца из Србије, Босне и Херцеговине / Републике Српске, Македоније, Хрватске, Аустрије, Мађарске и Словачке, тачније из седам земаља окружења.

Централна манифестација се састојала из три дела: Куцурски клипић, на коме су наступали деца и омладина; Куцурски клипа, на коме су представљени најбољи радови пристигли по конкурсима; и, културно-уметничког програма у месној библиотеци.

У оквиру „Куцурскоог клипића“ премијерно је представљена дечија представа у монти-пајтоновском маниру „Луда времена“ уз још неколико глумачких и музичких тачака ученика основних школа и студената из Куцуре и околине.

У другом делу централне манифестације фестивала „Куцурском клипу“ представљени су радови са наведена два конкурса, које је жири скромно наградио или похвалио. Од поменутих лауреата наступили су Александар Деветак, Љубица Њаради и Владо Њаради. Афоризме и хумористичне песме публици су читали рецитатори КПД ДОК – Куцура, као и конферансијери вечери, Марија Хорњак и проф. др Михајло Фејса. Жири је доделио и две посебне захвалнице – Александру Деветаку, због послатог превода својих радова и на русински језик, и Игору Хорњаку, који је свој изузетно савремен реп-прилог дао Организационом одбору након затварања Конкурса. Специјални гост вечери био је Милад Обреновић из Рогатице који је читао своје сатиричне афоризме и као рецензент представио зборник афоризама „Источно од Запада“, својеврсне антологије афористичара Републике Српске.

У трећем културно-уметничком делу манифестације поред осталог богатог програма представљен је најновији, 17. број Часописа за културу „Ерато над Куцуром / Коцуром“ главног уредника проф. др Михајла Фејсе.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.