Одржан 33. Новогодишњи сатирикон

Традиционални „Новогодишњи сатирикон“, у организацији Београдског афористичарског круга и Коларчеве задужбине одржан је у здању Задужбине Илије М. Коларца 27. децембра, пред дупке пуном салом презадовољне публике. Програм је трајао око два часа, а многи посетиоци су га одслушали на ногама.

Почетак Сатирикона био је у знаку великог српског писца, колумнисте, сценаристе, понајвише сатиричара и афористичара Бране Црнчевића, који је рођен пре 80 година у Руми. О Црнчевићевом стваралаштву и животном „вјерују“ говорио је председник БАК-а Александар Баљак. Своја сећања на Брану, посебно анегодоте које осликавају његово бунтовништво и способност да брзо мисли и духовито се изражава, казивали су Милован Витезовић и Ранко Гузина.

33. Новогодишњи сатирикон

Тридесет и треће издање годишње смотре најбољег српског хумора и сатире окупило је реномиране писце из ове области – Милована Витезовића, Душка М. Петровића, Дејана Патаковића, Александра Баљка, Драгутина Минића Карла, Слободана Симића, Александра Чотрића, Бојана Љубеновића, Саву Мартиновића, Бана Јовановића, Ранка Гузину, Витомира Теофиловића, Душана Пуачу, Ђорђа Оташевића, Мирослава Средановића, Весну Денчић, Веселина Мишнића Ларија, Зорана Станојевића, Митра Ђелића Лакија, Ненада Вучетића, Владимира Ћалића, Александра Новаковића и Владимира Драмићанина.

Публици су своје афоризме, песме и приче говорили аутори које је изабрао овогодишњи селектор Александар Баљак. Програм је ефектно и духовито водио Миодраг Стошић, радио водитељ, стенд-ап комичар и сатиричар.

На „Новогодишњем сатирикону“ признања Београдског афористичарског круга за укупан допринос српској сатири додељена су Сави Мартиновићу и Бану Јовановићу.

Велике плакете „Пријатељ сатире“ Секције сатиричара Удружења књижевника Србије и Београдског афористичарског круга припала су уреднику викенд издања „Политике“ Петру Мићковићу и новинару редакције за културу „Вечерњих новости“ Драгану Богутовићу, за вишегодишњи допринос афирмацији и популаризацији српске књижевне сатире.

На Сатирикону је награда „Златни круг“, Београдског афористичарског круга додељена писцу, преводиоцу и главном уреднику „Песничких новина“ Драгану Мраовићу из Београда за преводе дела српских сатиричара на италијански језик.

Награда „Вечерњих новости“ за афоризам године припала је Весни Денчић, за мисао „Испирањем мозга, добија се чиста глупост“.

Афористичари Драгутин Минић Карло, Александар Баљак, Слободан Симић, Александар Чотрић, Бојан Љубеновић и Миодраг Стошић говорили су афоризме и за ТВ Дневник РТС-а, који ће бити емитован 30. децембра.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.