Причињавање: Срећни људи

Причињавање - Александар ЧотрићСвакога јутра испред зграде у којој станујем угледам подужи ред. То комшије чекају за јело, одећу, обућу и делове покућства. Није баш једноставно приближити се сивом металном контејнеру, поред ивице коловоза, али уз мало стрпљења и увиђавности, свако дочека свој ред и уз још мало среће пронађе и нешто што му украси тај дан. Неко се докопао бајатог хлеба, који је здравији од тек испеченог, неко необичне шунке, егзотичне зелене боје, неко изношених ципела, које се не клизају на поледици, а неко кући носи столицу без једне ногаре, што је одлична потпала, јер је дрво суво.

На путу од куће до посла пролазим поред десет семафора. Некада је на овим раскрсницама била полиција, а сада су их заменили цивили. Они, додуше, не регулишу саобраћај и код њих увек имате предност. И док вам је полиција узимала новац, ако прођете кроз црвено светло, ови људи вам траже нешто мало пара, док чекате да се упали зелено светло.

Цивили који живе од црвеног светла, веома су религиозни и стално помињу Бога, Богородицу, анђеле, црвено слове и свеца којем је тај дан посвећен. Успут вам молећиво траже новац за храну и лекове, што је много мање, него да вам неумољива полиција пише казну. Ако им нешто дате, осећате се и ви лепо тога дана, јер нас наша вера учи солидарности и милосрђу.

Иако живим у центру града, успут срећем људе на мотокултиваторима и коњским запрегама. Лепа, пасторална, па скоро идилична слика. Али, то нису пољопривредници кренули на њиве, већ комшије у скупљање картона. Тако они крстаре градским улицама у потрази за баченим кутијама, које исправљају, слажу, поливају водом и касније продају. Биће тога дана новца за сто грама паризера и један хлеб, а уз мало ракије и цигаре, шта модерном човеку 21. века и треба више?!

И док настављам пут ка послу, размишљам колико су ови људи срећни. Они немају струју, немају уређаје ни на батерије, не гледају и не слушају вести на телевизији, не читају новине и вести на интернету, па не морају да слушају по целе дане да су позитивни помаци забележни код ефикасности трговине добрима и софистицираности пословања, те да је ове године повећана просечна плата за 5,7 посто, да је порасла индустријска производња за 3,4 посто у последњем кварталу и да је најмања инфлација у последњих десет година, што убедљиво указује да нас чека блистава перспектива у идућој години.

© Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Песме и означен са , , . Забележите сталну везу.