Druga „Afoteka“ utvrđena u Smederevu

U Muzeju u Smederevu je u petak 13. decembra 2013. godine otvorena izložba „Ja kao afotekar“ karikaturiste Slobodana Srdića, sa karikaturama koje čine sastavni deo Almanaha aforističara „Afoteka 2“, a potom održana i promocija almanaha na kojoj su učestvovali Vladica Milenković, glavni urednik i jedan od priređivača ovog izdanja, i Milan Butrić Tankeš, aforističar „afotekar“ iz Smedereva

„Афотека 2“ представљена у Смедереву

Nakon najave kustosa-saradnika za odnose sa javnošću Miroslava Lazića i uvodne reči direktorke Muzeja u Smederevu Tatjane Gačpar, reč su imali Vladica Milenković i Slobodan Srdić koji su dalje u opuštenoj atmosferi pred brojnom smederevskom publikom nastavili sa vođenjem ove jedinstvene večeri karikature, humora i satire u Smederevu, između ostalog govoreći kako je se došlo do ideje da se na aforizam svakog od autora druge „Afoteke“ odgovori karikaturom.

„Афотека 2“ представљена у Смедереву

Ovom prilikom je svoje aforizme objavljene u almanahu pročitao Milan Butrić Tankeš, aforističar koji već ima dvogodišnji staž u ulozi „afotekara“, kao i Vladica Milenković koji je, osim izvoda iz recenzija Koste Pavlovića i Gruja Lera i svojih aforizama, čitao i aforizme drugih autora na osnovu slučajnog uzorka.

„Афотека 2“ представљена у Смедереву

Gost promocije almanaha ovom prilikom bio je Radojica Becić, humorista i satiričar iz Velike Plane, koji je sve prisutne, a posebno „afotekare“, pozdravio sa nekoliko aforizama.

„Афотека 2“ представљена у Смедереву

Na kraju ove večeri fuzije karikature i aforizma ispunjene smehom, kakvu verovatno Muzej u Smederevu ne pamti od postojanja, završnu reč je imao Slobodan Srdić koji je svoje sugrađane pozvao da pogledaju izložbu i da joj se vrate još koji put, sve do poslednjeg dana 2013. godine do kada će izložba biti postavljena i, ujedno, do kada će moći da obogate svoju biblioteku drugim almanahom „Afoteka“.

„Афотека 2“ представљена у Смедереву

Ono što je specifično za izložbu „Ja kao afotekar“ u Smederevu je novogodišnja karikatura koja popularizuje Almanah aforističara „Afoteka 2“ i koja je prvi put deo ove postavke karikatura.

Афотека 2 - Новогодишњи поклони

Posetioci su pored utisaka sa sobom poneli i bogato opremljen katalog izložbe koji će ih svakako podsećati na ono što se tog petka 13. dogodilo u Muzeju u Smederevu.

Promociju su sa posebnom pažnjom propratili lokalni mediji, novinari i fotografi.

Izvor: KUA „Artija“

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , , , . Забележите сталну везу.