Васил Толевски и Ганчо Савов чланови Удружења књижевника Србије

Београд, 10. децембар – Сатиричар Васил Толевски из Скопља и књижевник и професор Универзитета Ганчо Савов из Софије постали су чланови Удружења књижевника Србије, које их је у своје редове примило на Годишњој скупштини, одржаној у суботу, 7. децембра у Београду. Предлог за пријем је потекао од Секције сатиричара УКС и Комисије за пријем чланова, а потврдила га је Управа Удружења књижевника Србије.

Васил Толевски и Ганчо Савов

Васил Толевски је познат на Балкану као врхунски афористичар и аутор сатиричних прича, приређивач антологија македонског, српског и балканског афоризма, уредник хумористичко-сатиричних листова, преводилац, добитник бројних књижевних признања у Македонији и земљама региона и уметник који много доприноси зближавању свих балканских народа на плану књижевности и културе. Заступљен је у већем броју домаћих и страних антологије и превођен је на бројне стране језике. Књиге Васила Толевског објављене су у Македонији, Србији и Пољској.

Ганчо Савов је дугогодишњи сарадник листа за хумор и сатиру „Стршел“ и Међународног радија Бугарска. Предавач је јужнословенских књижевности на Универзитету у Великом Трнову. Превео је на бугарски језик више од четрдесет књига српских аутора. Приредио је антологију „Српски хумор“, која је прошле године објављена у Софији. Савов је „бугарски Солжењицин“, јер је за време комунизма, због „деликта мишљења“, био у затвору 11 година. Боравећи у затвору Савов је писао на српском језику, поред осталог, и афоризме, које на назвао „затворизми“.

Председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић упутио је овим поводом Василу Толевском и Ганчу Савову своје искрене честитке.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ
Секција сатиричара

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , . Забележите сталну везу.