Признања за Витомира Теофиловића

Витомир ТеофиловићПоводом 70 година живота и 50 година књижевног рада, књижевнику Витомиру Теофиловићу Градска општина Гроцка је, уз приређени колажни рецитал од његових песама, афоризама и кратких прича, 4. новембра, у препуној свечаној сали, доделила Јубиларну плакету.

Удружење књижевника Србије, на својој годишњој скупштини, доделило је 7. децембра Витомиру Теофиловићу једно од својих најпрестижнијих признања – плакету са ликом Симе Матавуља, првог председника српског друштва писаца, рад вајара Остоје Балканског.

Витомир Теофиловић је рођен 1943. у Врчину код Београда. На Београдском универзитету дипломирао је светску књижевност и паралелно студирао филозофију.

Објавио је књиге афоризама „Доле црни петак“, „Примери оптимизма“, „Државни циркус“, „Срби и остатак света“ и „Орвел неће проћи“. Приредио је три антологије афоризама „Враг и шала – пола столећа српског афоризма“, „Случајни узорак“ – савремени афоризми Србије, Црне Горе и БиХ и „Горки мед медија“ о медијима (коаутор са Баном Јовановићем).

Афоризми Витомира Теофиловића су заступљени у антологијама и зборницима у више земаља и преведени су на бугарски, чешки, енглески, француски, италијански, мађарски, македонски, пољски, румунски, руски, словачки, словеначки, украјински и друге језике.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.