Обележавање 80 година од рођења Јована Хаџи-Костића

Јован Хаџи-КостићБеоград, 4. децембар – У Галерији „Прогрес“, у београдској Кнез Михаиловој улици, у четвртак, 5. децембра од 19 часова „Вечерње новости“ организују „Вече Јована Хаџи-Костића“, поводом 80 година од његовог рођења.

У знак сећања на легендарног аутора и уредника рубрике „Тако рећи незванично“ окупиће се његови поштоваоци и наследници, као и добитници награде која носи његово име.

Јован Хаџи-Костић свој први афоризам у ТРН-у написао је 1962. године и до своје смрти (1995) написао је више од 60.000 афоризама који су неретко потресали српску и југословенску јавност. Био је симбол сатиричне књижевности и критичког новинарства свог времена и добитник свих великих новинарских и уметничких признања. Године 1978. Хаџи-Костић је објавио књигу под насловом „ТРН“, у којој се налазе његови најбољи афоризми.

У четвртак ће о њему говорити његов савременик и колега Ранко Гузина, а публици ће се својим афоризмима, песмама и причама представити и неки од досадашњих добитника награде „Јован Хаџи Костић“, међу којима, и Александар Баљак, Александар Чотрић, Радивоје Бојичић, Миливоје Глишић, Петар Пајић, Бојан Љубеновић, Слободан Симић и Саво Мартиновић.

После Јована Хаџи Костића ТРН су уређивали Микан Миловановић и Растко Закић, а у последње четири године то чини Бојан Љубеновић.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ
Секција сатиричара

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , . Забележите сталну везу.