Uručene nagrade i otvorena izložba 46. konkursa karikature „Pjer“

U beogradskoj galeriji „Progres“ u ponedeljak otvorena izložba najuspešnijih radova sa 46. konkursa „Pjer“, a nagrade uručene najboljima. Iskrama duhovitosti i lekovitim mislima karikaturisti utiru put ka novim slobodama

Dobitnici nagrada "Pjer 2013"

Dobitnici nagrada „Pjer 2013“, Foto: Z.Jovanović

SRPSKA stvarnost u iskrivljenom ogledalu karikature od u ponedeljak uveče se može videti i sa zidova beogradske galerije „Progres“, gde je svečano otvorena izložba 46. konkursa „Pjer“ i uručene nagrade za najuspešnije radove.

„Zlatni Pjer“ dodeljen je radu „Bez reči“, veterana srpske karikature Aleksandra Blatnika. Dobitnik „Srebrnog Pjera“ je Goran Milenković za karikaturu „Jezičke razmirice“, a „Bronzanog Pjera“ Tošo Borković za „Presecanje vrpce“. Priznanje za najbolji portret pripalo je karikaturisti Miloradu H. Jevtiću, za portret glumca Đuze Stojiljkovića.

Ovo su odluke žirija kojem je sredinom novembra predsedavao akademik Dragoslav Mihailović, a u kome su bili i Nedeljko Ubović (prošlogodišnji dobitnik „Zlatnog Pjera“), Ranko Guzina (doajen srpske karikature i prošlogodišnji dobitnik „Pjera“ za najbolju portret karikaturu), Tomislav Suhecki, slikar, Nele Karajlić, rok muzičar i Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“.

"Pjer 2013"

Postavku u „Progresu“, čije centralno mesto zauzimaju nagrađene karikature, čine 122 rada 73 autora, odabrana među 606 karikatura 134 učesnika, u ime „Novosti“, koje tradicionalno dodeljuju priznanje najboljim novinskim karikaturama, otvorio je Ratko Dmitrović.

– Pjer Križanić više od 50 godina putuje nebeskim drumovima, najverovatnije i dalje crta karikature, a mi 46. put stojimo ispred crteža onih kojima je Pjer u godinama početka, amaterskog zanosa, bio veliki, moćan, nedostižan – podsetio je Dmitrović. – Četrdeset i šest godina najbolji jugoslovenski, a nakon raspada bivše države najbolji srpski karikaturisti, jednom godišnje šalju „Večernjim novostima“ svoje najbolje radove verujući da će bar jedan od njih ući u najuži izbor za Pjerovu nagradu. Ovogodišnja konkurencija bila je dostojna velikog Pjerovog imena. Neki autori, ranije dobitnici Pjerove nagrade, poslali su karikature koje se mogu svrstati u sam evropski vrh ove vrste umetnosti, što samo govori o tome da srpska karikatura nije na izdisaju, kao što neki misle, niti je ovu nagradu napao zub vremena. U prilog tome najbolje svedoči Tošo Borković, višestruki dobitnik Pjerove nagrade, koji je ove godine na konkurs poslao nekoliko, u idejnom, crtačkom i svakom drugom smislu – vrhunskih karikatura.

Tu vitalnost srpske karikature, treba li da kažem, dokazuje i Ranko Guzina, vrhunski crtač, takođe višestruki dobitnik Pjerova nagrade, portretni karikaturista bez premca, koji je isto tako uveličao ovogodišnjeg Pjera svojim radovima, istina van konkurencije; pa ovogodišnji laureat Aleksandar Blatnik, majstor velike ideje i svedenog, krajnje pojednostavljenog crteža…

"Pjer 2013"

Zahvaljujući svim učesnicima konkursa, Dmitrović je napomenuo da su svi oni na neki način pobednici jer doprinose pobedi nad trivijalnostima, prostaklukom, primitivizmom koji nas zaskače svakoga dana, sa televizijskih ekrana, sa stranica štampe:

– Pjerov konkurs jedan je od štitova pred tom prljavom lavinom – zaključio je generalni direktor i glavni urednik „Novosti“.

– Karikaturisti su multimedijalni umetnici koji, pored neospornih crtačkih talenata, moraju da poseduju filozofski stav, društvenu odgovornost i talenat da misaoni proces učine vidljivim i uz sve to izuzetnu hrabrost – rekao je Tomislav Suhecki obrazlažući odluke žirija.

– Oni su besplatni savetnici svake vlasti, razumni optimisti, koji bez reči govore ono o čemu mi ćutimo. Danas kada je tako malo likovne, muzičke i pesničke duhovnosti, ova izložba crteža sa iskrama lekovitih misli koje nazivamo karikaturom postaje umetnički doživljaj koji utire put novim slobodama.

Aleksandar Blatnik - "Zlatni Pjer"

Aleksandar Blatnik – „Zlatni Pjer“

Goran Milenković - "Srebrni Pjer"

Goran Milenković – „Srebrni Pjer“

Tošo Borković - "Bronzani Pjer"

Tošo Borković – „Bronzani Pjer“

Prvonagrađeni Aleksandar Blatnik zahvalio se žiriju što je imao sluha da nagradi karikaturu „Bez reči“.

– Namerno kažem imao sluha, jer iako je bez teksta, karikatura ima video i audio poruku – objasnio je višegodišnji učesnik konkusa „Pjer“.

– Ovaj rad govori o boljitku kome se nadamo već 20 godina, i iz njega se čuje vapaj običnog čoveka za boljitkom. Žiri je upravo za to pokazao sluh. U neka davna vremena prisluškivali su mi telefon, a kada sam jednom sreo čoveka koji je za to bio nadležan poručio sam mu da ne prisluškuju karikaturiste, jer bi nešto mogli i da nauče.

Kragujevački karikaturista i strip crtač Goran Milenković, među svojim priznanjima već ima i internacionalnu nagradu za političku karikaturu „Ranan Lurije“, koja se dodeljuje pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, ali i nagradu hrvatskog udruženja karikaturista. „Srebrni Pjer“, koji je dobio za „Jezičke razmirice“, za njega, kaže nam, ipak, ima posebno značenje:

– Ozbiljno sam počeo da se bavim karikaturom, devedesetih godina, posle mobilizacije, kada sam neko vreme boravio na vukovarskom ratištu. Kako sam pacifista po prirodi, želeo sam da na taj način promenim život, zatvorim jedan krug. Nažalost, ovaj rat oko ćirilice u Vukovaru pokazuje da se taj krug nije zatvorio. Interesantno je da sam šaljući karikature na ovogodišnji konkurs, upravo ovu nagrađenu poslao poslednju.

Najbolji karikaturisti dobili su u ponedeljak uveče još jedan vredan dar. Akademik Dragoslav Mihailović poklonio im je po primerak svog čuvenog dela „Kada su cvetale tikve“. Veče u „Progresu“ imalo je još jedan duhovit i satiričan ton. Urednik „Trna“ Bojan Ljubenović posetiocima izložbe pročitao je nekoliko svojih aforizama.

SVETLOST U MRAKU

– PRE 15 godina dobio sam „Zlatnog Pjera“ za karikaturu čija je tema bila mrak, a i ovo „Presecanje trake“ je nastalo na temu mraka – kaže Tošo Borković, dobitnik ovogodišnjeg „Bronzanog Pjera“.

– Razlika je u tome što sada postoji taj tračak svetlosti, što znači da se, ipak, pojavila neka nada i za društvo i za samu karikaturu. Ne znam koliko karikaturisti poseduju moć da predviđaju, mada u „Novostima“ imaju kancelariju odmah do „Trećeg oka“, ali se nadam da moj nagrađeni rad ukazuje na neki putić ka boljem životu.

ĐUZI, S LjUBAVLjU

Milorad H. Jevtić - "Pjer" za portret

Milorad H. Jevtić – „Pjer“ za portret Vlastimira Đuze Stojiljkovića

JEDNOGLASNOM odlukom za najbolju portret karikaturu izabran je portret Đuze Stojiljkovića, kao „topao, duhovit, likovan kolaž koji pokazuje da i karakatura ume da voli“. Autor ovog rada je arhitekta Milorad Jevtić, koji kontinuirano decenijama učestvuje na ovom konkursu, ali i jedini koji objavljuje kritičke osvrte sa „Pjera“.- Kako se već četiri decenije moji radovi izlažu na „Pjeru“ (jedne godine, mislim 1989. bilo ih je čak pet) bio sam blizu odluke da odustanem – kaže Jevtić za „Novosti“. – Đuza mi je izuzetno simpatičan glumac, a čini mi se da je to među portretima koje sam uradio jedan od najuspešnijih. Inače, uradio sam čitavu seriju portreta upravo glumaca Ateljea 212.

Izvor: Večernje Novosti Online

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.