Postavka najuspešnijih radova na konkursu „Pjer“

Postavka najuspešnijih radova pristiglih na 46. konkurs karikature „Pjer“ od ponedeljka uveče u „Progresu“. Centralno mesto na izložbi imaće dobitnici prve tri nagrade

Goran Milenković - "Srebrni Pjer"

Goran Milenković – „Srebrni Pjer“

GALERIJA „Progres“ u ponedeljak uveče će biti najlekovitije mesto u Beogradu, smatra slikar Tomislav Suhecki, koji će ispred ovogodišnjeg žirija konkursa „Pjer“ obrazložiti kakvim su nas melemima darovali ovogodišnji dobitnici nagrada za najbolje novinske karikature. Postavku koju čine 122 rada 73 autora, odabranih među 606 karikatura 134 učesnika 46. konkursa, otvoriće generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“ Ratko Dmitrović.

Prema tradiciji konkursa koji je ustanovila naša kuća još 1967. godine, centralno mesto na izložbi zauzimaju pobedničke karikature – dobitnici zlatnog, srebrnog i bronzanog odličja i nagrade za najuspeliji portret. Žiri kojim je sredinom novembra predsedavao akademik Dragoslav Mihailović, a u kome su bili i Nedeljko Ubović (prošlogodišnji dobitnik „Zlatnog Pjera“), Ranko Guzina (doajen srpske karikature i prošlogodišnji dobitnik „Pjera“ za najbolju portret karikaturu), Tomislav Suhecki, slikar, Nele Karajlić, rok muzičar i Ratko Dmitrović, odlučio je da „Zlatnog Pjera“ dodeli radu „Bez reči“ Aleksandra Blatnika.

Prema njihovim glasovima, dobitnik „Srebrnog Pjera“ je Goran Milenković za karikaturu „Jezičke razmirice“, a „Bronzanog Pjera“ Tošo Borković za „Presecanje vrpce“. Priznanje za najbolji portret pripalo je karikaturisti Miloradu H. Jevtiću, za portret glumca Đuze Stojiljkovića. Nagrađenima će u ponedeljak uveče svečano biti i dodeljena ova priznanja.

Milorad H. Jevtić - "Pjer" za portret

Milorad H. Jevtić – „Pjer“ za portret Vlastimira Đuze Stojiljkovića

– Žiri se jednoglasno opredelio da najbolji portret karikature bude portret Đuze Stojiljkovića, topao, duhovit, likovan kolaž koji pokazuje da i karakatura ume da voli – objašnjava Tomislav Suhecki. – Najbolja karikatura je autora Aleksandra Blatnika, decenijski prepoznatljivog po svedenom crtežu, jasnoj poruci, britkoj a humanoj aktuelnosti. Drugoplasirani rad Gorana Milenkovića na civilizovan način ukazuje na aktuelne i opasne besmislice u Vukovaru danas. „Bronzani“ Toša Borković je zadao muke žiriju da se opredeljuje između više ponuđenih radova univerzalne poetike. Nagrađeno „Presecanje vrpce“ aktuelizuje neke teme o kojima ćemo tek čuti, a nećemo im se previše smejati jer će nas sve papreno koštati.

Prema rečima Bojana Ljubenovića, urednika rubrike „Trn“ i organizatora ovog konkursa, karikaturisti su i ove godine otvarali teme poput siromaštva, ljudske gluposti, EU…, ali su se potrudili da najpre nasmeju svoju publiku, pa je tek onda nateraju da se zamisli nad onim što vidi. Ocena Ranka Guzine je da je 46. „Pjer“ u proseku, jedan od boljih, iako nije imao novih i svežih autorskih imena.

– Svi znaju kako je pre skoro vek i po Onore Domije svojim karikaturama izlečio Francusku od Napolenona Trećeg – podseća Suhecki. – U ponedeljak uveče ćemo tako i mi besplatno dobiti lekove kojih nema ni u jednoj apoteci, jer je karikatura jedina vakcina koju ne uvozimo.

I „TIKVE“ NA DAR

SVEČANOM uručivanju nagrada prisustvovaće i Dragoslav Mihailović, koji je predsedavao žirijem. Dobitnicima zlatnog, srebrnog, bronzanog „Pjera“ i nagrade za karikaturu on će pokloniti i po primerak svog proslavljenog romana „Kad su cvetale tikve“.

Izvor: Večernje Novosti Online

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.