Афористичари у Вуковару у родној кући нобеловца

Афористичари у ВуковаруСтановницима Вуковара у којем су изражене међунационалне тензије и муче их економски проблеми, барем за кратко, вратио се осмех на лица. За то су заслужни хумористи и сатиричари из Београда – Витомир Теофиловић и Александар Чотрић и Вуковара – Милан Маринковић и Саша Јовичић Екс. Они су на књижевној вечери која је 22. новембра одржана у Ружичкиној кући разгалили бројну публику и измамили јој аплаузе, говорећи афоризме о недавној прошлости, политици, привреди, судству, криминалу, култури, естради, спорту, љубави, браку и бројним другим темама.

– У Србији су у последњих пола века објављени афоризми који квалитетом и бројношћу вишеструко надамшују све друге средине Европе. Многи теоретичари се данас слажу да су српски сатиричари дефинитивно од Пољака преузели примат у афористичком стваралаштву – нагласио је, отварајући књижевно вече, Миленко Живковић, председник одбора за Вуковар Српског културног друштва „Просвјета“.

– Језик хумора је универзалан, свима је разумљив, не признаје границе и не познаје поделе на језике и писма – рекао је Александар Чотрић, који је у граду на ушћу Вуке у Дунав премијерно представио своју нову књигу афоризама „Добре вибрације“, о женама и мушкарцима.

– За разлику од Хрватске, наша фудбалска репрезентација није успела да се пласира на Светско првенство у Бразилу, али зато ми у Србији, први у свету, имамо антологију афоризама о фудбалу – рекао је Чотрић, представљајући књигу „Дриблинг духа“, која је објављена у Београду.

Успело уметничко вече одржано је у Вуковару, у кући у којој је рођен Лавослав Ружичка, добитник Нобелове награде за хемију 1939. године.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.