Жикишон 2013 у карикатури и речи уживо

Сатирична позорница Жикишон 2013

Фестивал сатире и хумора „Сатирична позорница Жикишон 2013“ се сходно појму „позорница“ приближио „даскама које живот значе“ и обогаћен изложбом карикатура одржан је у фоајеу Позоришта Параћин у понедељак 11. новембра 2013. године, све то у организацији Књижевно-уметничке асоцијације „Артија“ уз помоћ пријатеља, а у сарадњи са Културним центром Параћин

Сатирична позорница Жикишон 2013

Владица Миленковић, добродошлица и уводна реч

На Сатиричној позорници Жикишон ове године нашли су се сатиричари и карикатуристи удруженим снагама. После добродошлице и уводних речи уредника програма фестивала Владице Миленковића, сатиричара из Параћина и заступника Књижевно-уметничке асоцијације „Артија, и најаве фестивала од стране глумице јагодинског позоришта Марије Миладиновић у својству водитеља програма, први су на позорницу ступили карикатуристи Горан Ћеличанин, карикатуриста из Варварина који је отворио изложбу карикатура „Није смешно“, и Никола Драгаш, аутор изложбе из Панчева.

Сатирична позорница Жикишон 2013

Никола Драгаш и Горан Ћеличанин, отварање изложбе карикатура „Није смешно“

Након изложбе карикатура уследила је „изложба“ награђених радова са конкурса сатире и хумора „Живојин Павловић Жикишон 2013“ на тему „Култура и уметност“ којој су присуствовали награђени аутори: добитник признања „Жикишон“ у категорији сатирично-хумористичне песме Олга М. Ружић Лодика из Параћина, добитник признања „Жикишон“ у категорији сатирично-хумористичне приче Огњен Шестић из Београда и другопласирани у категоријама афоризама и сатирично-хумористичне приче Братислав Костадинов и Дејан Андрејић, обојица из Крушевца. За остале награђене радове побринуо се да их презентује на прави начин глумац Позоришта Параћин Томица Ђорђевић, прочитавши афоризме Вељка Рајковића из Подгорице, добитника признања „Жикишон“, и трећепласираног Веселина Гајдашевића Шљаркова из Фекетића, затим две песме носиоца друге и треће награде Милана Станчића из Сарајева и Мирјане Балтезаревић из Ниша и на крају трећепласирану причу Ранка Рајковића из Подгорице. Док је афоризам Милана Станчића, којем је тема била карикатура Горана Ћеличанина, награђен специјалном наградом посвећеном Зорану Матићу Мазосу прочитала Марија Миладиновић чиме је свеукупно заокружен други део фестивала у коме су свим присутним награђеним ауторима уручена признања, дипломе и награде у књигама.

Сатирична позорница Жикишон 2013

Марија Миладиновић и Томица Ђорђевић, представљање награђених радова

У трећем делу програма Сатиричне позорнице Жикишон 2013 предвиђеном за представљање аутора и нових књижевних издања у области хумора и сатире, представили су се: Мићо Лукић из Београда са књигом афоризама „Кратке мисли дугих размишљања“, која је објављена у издању КУА „Артија“, а у представљању ове књиге учествовао је и рецензент Срба Павловић, такође из Београда; затим се и сам Срба Павловић представио књигом афоризама „Афричке мисли“ објављеном под псудонимом Селадон Павловић и сетом афоризама из богатог вишегодишњег афористичарског стваралаштва; и, на крају, представљена је књига „4 јахача Србокалипсе 2“ у чему су учествовала два од четири аутора ове књиге Огњен Шестић и Дејан Андрејић уз оправдано одсуство преостала два „јахача“ Далибора Ђорђевића и Предрага Рашуле.

Сатирична позорница Жикишон 2013

Мићо Лукић, представљање књиге афоризама „Кратке мисли дугих размишљања“

Сатирична позорница Жикишон 2013

Срба Павловић, представљање књиге афоризама „Афричке мисли“

Сатирична позорница Жикишон 2013

Огњен Шестић и Дејан Андрејић, представљање књиге „4 јахача Србокалипсе 2″

Уз кратки осврт Владице Миленковића на „Алманах афористичара Афотека 2“ чија је промоција пре недељу дана била одржана у Параћину, водитељка Марија Миладиновић је уз пригодне речи за крај једне овако успешне вечери и уз напомену да ће изложба карикатура „Није смешно“ Николе Драгаша моћи да се погледа до понедељка 18. новембра завршила поздравом: „И следеће године, ВИДИМО СЕ… НАСМЕЈАНИ!

Сатирична позорница Жикишон 2013

Све што се дешавало у понедељак увече 11. новембра 2013. године у фоајеу параћинског позоришта уз присуство завидног броја гледалаца за овдашње догађаје у култури и тај увек немирни сатиричарски дух, сасвим случајно на празник Дан примирја у Првом светском рату, забележено је од стране локалне телевизијске екипе и новинара, као и фотографа Миливоја Миленцета Илића, дугогодишњег пратиоца свих значајних дешавања на територији општине Параћин.

Пријатељи који су помогли овогодишње одржавање Сатиричне позорнице Жикишон су: ВентПар, Кућа Здравља, ексФонтана, Бахус, кафана Сокак и Кафе Масон.

Извор: КУА „Артија“

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , , , , . Забележите сталну везу.