Сатиричари из Српске одушевили Новосађане

Сатиричари из Српске одушевили НовосађанеНОВИ САД, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ – У Новом Саду је одржано књижевно вече четворице писаца-сатиричара из Републике Српске, уредника и сарадника часописа „Носорог“ из Бањалуке.

Афоризме, епиграме и сатиричне пјесме синоћ су говорили три књижевника из Бањалуке – Миладин Берић, Слободан Јанковић, Живко Вујић, те Грујо Леро из Бијељине.

Берић, који је замјеник главног и одговорног уредника „Носорога“, представио се публици афоризмима: „Ми смо пољопривредна земља. Или влада срп и чекић,или кука и мотика“, „Бијелу кугу најбоље лијече црнци“, „Обавјештавам топлану да ћу јој платити дуг за гријање чим се одледим“.

Пјесник и сатиричар из Бијељине Грујо Леро прочитао је и ове афоризме: „Нови директор је способнији од претходних. Већ првог мјесеца у предузеће је увео: рад, ред, и род“, „До сада би и Филип Вишњић видио колико нам је сати“, “И посљедњи Мохиканац је испред нас“, „Зашто од политичара очекујете да буду поштени кад знате да је политика курва?“, “Дјед и бака су живи, али je њихова меморија – in memoriam“.

Живко Вујић из Бањалуке на синоћњој књижевној вечери у Читаоници Градске библиотеке у Новом Саду изговорио је и сљедеће афоризме: „Некада сам плату распоређивао на тридесет дана. Данас на дванаест мјесеци“, „Није проблем што су проблеми на све стране, већ што не силазе са власти“, „Све ми је у минусу, осим диоптрије“.

Доктор Слободан Јанковић публици се представио афоризмима „Кад бизнисмен дође у болницу одмах пита има ли ко да би за добре паре умро умјесто њега“, „Разлика између пензионера и атомских честица је у томе што пензионери имају краћи вијек распадања“, „Ђаво је дошао по своје, али касно“.

Модератор књижевне вечери сатиричара из Републике Српске био је Мића Тумарић, новосадски књижевник и новинар – сарадник часописа „Носорог“.

Сатиричник излази једном мјесечно од 4. маја 2000. године, а идеја о његовом покретању припада Горану Кљајићу – главном и одговорном уреднику.

Баш захваљујући Кљајићу “Носорог” је једини часопис за сатиру, хумор и карикатуру на Балкану који, ево већ тринаест и по година, излази непрекидно.

И даље се објављује у штампаној форми, а међу првим је постао и електронски медиј.

Фото: Деана Саиловић

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.