Afoteka 2: Paraćin arhiviran, sledi Smederevska Palanka

U ponedeljak 4. novembra 2013. godine biblioteka „Dr Vićentije Rakić“ u Paraćinu ugostila je „afotekare“ i priredila promociju Almanaha aforističara „Afoteka 2″ uz izložbu karikatura Slobodana Srdića koje verno prate aforizme i koje će biti izložene u galeriji biblioteke „U prolazu“ narednih sedam dana

"Afoteka 2" u Paraćinu

Na početku promocije pod budnim okom TV ekipa i publike otvorena je izložba karikatura na kojoj su govorili direktorka biblioteke Leposava Ivanković, autor izložbe Smederevac Slobodan Srdić i priređivač Almanaha i paraćinski satiričar Vladica Milenković, zastupnik KUA „Artija“, izdavača ove knjige. Milenković je između ostalog pročitao tekst koji se našao u katalogu izložbe i koji precizno u kratkim crtama opisuje ovo izdanje:

Almanah aforističara “Afoteka 2” je trenutni presek u aforističarskom stvaralaštvu zastupljenih autora koje je potpomognuto bliskim rođakom aforizma – karikaturom. Sve ono što su aforističari imali da kažu, Slobodan Srdić je “oslušnuo” i izabrao šta da ucrta u svoju ionako bogatu mapu karikatura, svrstavši se tako među “afotekare”, a sa posebnim darom da tonu dodaje sliku.

“Afotekari” od reči su tako dobili drugu dimenziju svojih aforizama, dok je treća dimenzija ostala rezervisana za “živu” sliku onoga o čemu i o kome govore. Tako je “Afoteka 2” u potpunosti postala trodimenzionalna knjiga za koju, ipak, nisu potrebne posebne naočare već samo širom otvorene oči i um, bez obzira da li se sagledava iz srpskog, makedonskog, hrvatskog, crnogorskog ili bosansko-hercegovačkog ugla shvatanja satire i humora.

Prema tome, Slobodan Srdić i 38 “afotekara” nisu nikakva organizovana grupa, već skup pojedinaca sa svojim JA. Zato je za otvorene oči i um nagrada otvorena knjiga i izložba karikatura druge “Afoteke”.

"Afoteka 2" u Paraćinu

Slobodan Srdić i Vladica Milenković

Posle otvaranja izložbe, u jednom od odeljenja biblioteke u prijatnom okruženju među knjigama predstavili su se prisutni „afotekari“ svojim aforizmima objavljenim u Almanahu. Tako su pored Vladice Milenkovića aforizme čitali Miroslav Sredanović i Miodrag Stošić, obojica iz Beograda, a pored navođenja imena preostalih 35 autora pročitan je i po jedan njihov aforizam. Na kraju je promocija prerasla u prijatno ćaskanje na temu aforizma i karikature i veze između njih, a autori su govorili i o nekim svojim iskustvima iz stvaralačkog rada.

"Afoteka 2" u Paraćinu

Vladica Milenković, Slobodan Srdić, Miroslav Sredanović i Miodrag Stošić

Almanah aforističara "Afoteka 2" - najavni plakat za Smederevsku PalankuŠto se tiče „Afoteke 2″, Paraćin je arhiviran. I dok izložba ostaje u Paraćinu, promocija se u subotu 9. novembra seli u Smederevsku Palanaku u svečanu salu Palanačke Gimnazije sa početkom od 18 časova.

Gost i ujedno domaćin promocije biće tridesetjednogodišnja Jelena Vučinić iz Smederevske Palanke, koja se našla među 38 autora Almanaha i prvi put stupila na aforističarsku scenu u nekom od štampanih izdanja. Od drugih autora dolazak su za sada najavili Vladica Milenković i Miodrag Stošić.

Delčevo, Beograd, Paraćin, Smederevska Palanka… nastaviće se…

Izvor: KUA „Artija“

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.