Балкански фестивал хумора и сатире одржан у Нишу

Балкански фестивал хумора и сатире - Ниш 2013У Нишу су 12. октобра уручена признања победницима Међународног конкурса карикатура на тему „Цар Константин Велики и Милански едикт“. Овај конкурс на којем су учествовала 53 аутора из 19 земаља, организовали су поводом јубилеја 17 векова доношења Миланског едикта, Покрет трећег доба из Ниша и Секција сатиричара Удружења књижевника Србије.

Гран при конкурса освојио је Горан Ћеличанин из Варварина код Крушевца, а пет равноправних диплома овог Међународног конкурса карикатура припале су Владимиру Казниевском из Украјине, Роберту Кастиљу Родригезу са Кубе, Луки Лагатору из Црне Горе и Валентини Мартиновић и Снежани Чомор из Србије.

Председник Покрета трећег доба Милорад Стошић уручио је Ћеличанину уметничку слику, статуу Цара Константина и победничку плакету.

О добитницима признања одлучивао жири на чијем челу је био карикатуриста Никола Драгаш из Панчева, а чланови карикатуриста Саша Димитријевић из Ниша, сатиричари Драгутин Минић Карло и Александар Чотрић из Београда и представник организатора Конкурса Милорад Стошић из Ниша.

Изложба изабраних карикатура са конкурса, представљање каталога и уручење признаја одржани су у нишком Регионалном центру за образовање, у присуству великог броја Нишлија.

У истом простору одржан је Балкански фестивал хумора и сатире на којем су учестовали аутори овог жанра из Србије – Драгутин Минић Карло, Славомир Васић и Александар Чотрић; из Македоније – Васил Толевски, Ристо Филчевски и Миле Ђорђијоски; из Црне Горе – Саво Мартиновић и из Бугарске – Ганчо Савов, Јордан Попов и Михаил Вешим.

Публика која је дупке испунила салу, овацијама је поздравила ауторе који су говорили своје најуспелије приче и афоризме. Иако долазе из различитих држава Балкана, сатиричари су доказали да су теме и мотиви њиховог стваралаштва идентични и да овај део Европе најбоље уједињује смех.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ
Секција сатиричара

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.