Причињавање: На детектору лажи

Причињавање - Александар ЧотрићУ просторији је горело светло, иако је био дан. На прозорима су биле спуштене ролетне, што је указивало на то да се унутра одвија нешто обавијено велом дискреције.

Висок и снажан човек, правилних црта лица пружио је шпил карата човеку који се седео за столом наспрам њега.

– Извуци једну карту! – показао је на полеђину 52 карте, које су формирале лепезу.

Не размишљајући дуго, тридесетогодишњак с наочарима, ретке, смеђе косе, посегао је за једном картом и погледао је с предње стране.

– Дама, пик! – рекао је, у шта се уверио и онај џин који је држао карте.

– Доброооо – отегао је титан и пришао саговорнику који је седео заваљен у удобну фотељу.

Око стомака и грудног коша поставио му је два спирална кабла. На леву руку му је навукао платно сиве боје, као када се мери крвни притисак у ординацији. На прсте леве руке џин је човеку у фотељи намотао две траке, а на средњи прст на десној руци закачио је једну штипаљку.

– Гледај право у зид наспрам себе! – упозорио је баритоном двометраш.

И пре него што је укључио полиграф за испитивање осумњичених, додао је:

– Проверићемо како реагујеш када дајеш лажне одговоре! Видео си извучену карту, а твоје је да кажеш да си у руци држао неку другу, а не даму, пик!

А онда је детектор лажи укључен.

На постављено питање, проћелави средовечни мушкарац одговорио је:

– Извукао сам из шпила десетку каро!

– Сигуран си?! – уследило је питање.

– Апсолутно. Нема баш никакве сумње да је то била десетка, црвена са ромбовима по средини!

– Добро, када ти кажеш, нека буде тако! – испитивач је искључио апарат и ушао у другу просторију у којој је анализирао кривуље на екрану које су показивале промене пулса, притиска, знојења, дисања, као и на крвим судовима.

– Све је потпуно мирно, кривуље су равне – рекао је испитивач загонетном човеку који је седео у полумраку те просторије.

Затим су прегледали и снимак забележен камерама, на којем се види да код испитиваног нема никаквих промена на зеницама, нити нервозних и неконтролисаних покрета главом и рукама.

– Дакле, нашли смо га! Многе смо испитали, али то је човек који нам треба! – рекао је човек из сенке. – Што се каже у народу: „лаже, а не трепне“. Овај човек ће много значити у изборној кампањи наше странке, а ако тако хладнокрвно буде лагао, биће и одличан министар у новој влади!

© Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Приче и означен са , , . Забележите сталну везу.