Rezultati konkursa satire i humora „Živojin Pavlović Žikišon 2013“

Priznanje ŽikišonZvanični rezultati konkursa satire i humora „Živojin Pavlović Žikišon 2013“ na temu „Kultura i umetnost“ označili su i konačni kraj konkursa, a najuspešniji su ovoga puta bili za aforizme Veljko Rajković iz Podgorice, za pesmu Olga Mančić Lodika iz Paraćina, za priču Ognjen Šestić iz Beograda, kao i Milan Stančić iz Sarajeva za aforizam na temu karikature Gorana Ćeličanina. Predstoji Satirična pozornica „Žikišon 2013“ u Paraćinu

Žiri u sastavu: Živojin Denčić, satiričar iz Zaječara, Goran Radosavljević, aforističar, i Miodrag Stošić, satiričar i komičar, obojica iz Beograda, sistemom bodovanja dodelio je nagrade autorima najboljih radova pristiglim na konkurs u sve četiri kategorije, i to:

– u kategoriji aforizama, nagradu za najbolju seriju aforizama – priznanje Žikišon dobio je Veljko Rajković iz Podgorice (šifra: Oskar Kokoška), dok su diplome dobili drugoplasirani Bratislav Kostadinov iz Kruševca (šifra: Ruritanija) i trećeplasirani Veselin Gajdašević Šljarkov iz Feketića (šifra: Crven kao bela kafa – kratkog vrata k’o žirafa).

– u kategoriji satirično-humoristične pesme, nagradu za najbolju pesmu – priznanje Žikišon dobila je Olga Mančić Lodika iz Paraćina za pesmu „Uhapšena umetnost“ (šifra: Magla), dok su diplome dobili drugoplasirani Milan Stančić iz Sarajeva za pesmu „K’o raspelo“ (šifra: Bodul) i trećeplasirana Mirjana Baltezarević iz Niša za pesmu „Kukurikos esperantos“ (šifra: Esperanto).

– u kategoriji satirično-humoristične priče, nagradu za najbolju priču – priznanje Žikišon dobio je Ognjen Šestić iz Beograda za priču „Galerija savremene umešnosti“ (šifra: Ogi76), dok su diplome dobili drugoplasirani Dejan Andrejić iz Kruševca za priču „Kultura i umetnost“ (šifra: Ali Brada i četrdeset bradonja) i trećeplasirani Ranko Rajković iz Podgorice za priču „Umjetnik je prisutan“ (šifra: Tetraedar).

Karikatura autora Gorana Ćeličanina, tema konkursa "Živojin Pavlović Žikišon 2013"

Karikatura autora Gorana Ćeličanina, tema konkursa „Živojin Pavlović Žikišon 2013“

Za aforizam koji najduhovitije i najpreciznije opisuje karikaturu Gorana Ćeličanina, a za specijalnu nagradu posvećenu Zoranu Matiću Mazosu, odabran je aforizam Milana Stančića iz Sarajeva (šifra: Bodul), koji glasi: Najbolje da umjetnost uokvirimo u televizore, ionako je televizija diktira.

Na konkursu „Živojin Pavlović Žikišon 2013“ učestvovalo je 66 autora iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država u sve četiri kategorije; sa aforizmima 36, satirično-humorističnom pesmom 18, satirično-humorističnom pričom 26, dok je sa aforizmom na temu karikature učestvovalo 17 autora. Organizator se zahvaljuje svim učesnicima konkursa i čestita nagrađenim autorima.

Vreme održavanja Festivala satire i humora „Satirična pozornica Žikišon“ za 2013. godinu u organizaciji Književno-umetničke asocijacije „Artija“ i Kulturnog centra Paraćin predviđeno je za prvu polovinu novembra, kada će biti uručena priznanja i diplome i javno pročitani nagrađeni radovi.

U narednom periodu na Žikišon Blogu biće predstavljeni svi nagrađeni i zapaženi radovi po ocenama žirija.

Vladica Milenković,
zastupnik KUA „Artija“
i Satirične pozornice „Žikišon“

Овај унос је објављен под Конкурси и означен са , , , , , , , . Забележите сталну везу.