На фестивалу хумора за децу представљена антологија „Раздељак“

25. Фестивал хумора за децуАнтологија српског афоризма за децу „Раздељак“ (Завод за уџбенике, Београд, 2012), представљена је 17. септембра у библиотеци „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу, у оквиру 25. Фестивала хумора за децу. Овогодишњи Фестивал одвијао се под геслом „Смехом смо прешли дуге праг“.

О Антологији „Раздељак“ говорили су рецензент Слободан Станишић, песник Тоде Николетић, директор Библиотеке Ратко Вукелић и приређивач Александар Чотрић, који су истакли да се у књизи, коју је илустровао Младен Ољача, налази 750 афоризама, 70 аутора, који су живели и стварали у Србији, БиХ, Румунији и Немачкој, у размаку од 180 година и да су заступљени неки од најпознатијих српских књижевника свих генерација, као што су Јован Јовановић Змај, Душан Радовић, Бранислав Црнчевић, Милован Витезовић, Љубивоје Ршумовић, Александар Баљак и други.

Приређивач Антологије нагласио је да су у школским програмима, читанкама и лектирама неоправдано нема афоризама, а да је то жанр који постоји у античкој књижевности, те да је у српској књижевности присутан више од два века.

Ово је четврта антологија афоризама за децу – подсетио је Чотрић. – Прву је 1989. године приредила Васка Јукић Марјановић, затим је то 1994. године учинио Мирко С. Марковић, а 2007. антологију афоризама за децу и младе сабрао је и објавио Милутин Ђуричковић.

Александар Чотрић је у наставку промоције читао изабране афоризме из „Раздељка“ који говоре о рођењу, најранијем детињству, родитељима, породици, комшијама, вртићу, дечјим играма, школи, оценама, наставницима, несташлуцима, слободном времену, спорту и ђачким љубавима.

Ученици осмог разреда, који су присуствовали представљању Антологије, показали су велико занимање за афоризме и постављали су питања везана за ову кратку форму, која садржи много духа, хумора и неочекиваних обрта.

На 25. Фестивала хумора за децу у Лазаревцу учествовали су Љубивоје Ршумовић, Душан Поп Ђурђев, Гордана Тимотијевић, Ранко Гузина, Добрица Ерић, Тоде Николетић, Бранко Пражић, Елизабета Георгиева и други ствараоци.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.